još poboljšanja

Novosti u Google Mapsu olakšat će život i pješacima

20.05.2021 u 08:13

Bionic
Reading

Alat za navigaciju pomoću proširene stvarnosti uskoro će pružiti korisnicima niz korisnih dodatnih informacija, a tu je i velika nadogradnja za standardnu navigaciju automobila

Google je u sklopu konferencije I/0 2021. objavio niz noviteta koji dolaze u aplikaciju za navigaciju Google Maps. Jedan od njih je i poboljšani Live View, alat za navigaciju u proširenoj stvarnosti koji Google isprobava i modificira još od 2019. te koji je početkom godine dobio podršku za zračne luke, kolodvore i šoping centre. Live View će uskoro postati dijelom Google Mapsa te će pješacima koji se snalaze gledajući ulice kroz ekran smartfona pokazati dodatne informacije o dućanima i restoranima - recenzije, gužvu i tako dalje.

Najveću korist od alata dobit će turisti koji će komforno moći zaći u ulicu punu restorana i samo prolistati kroz recenzije prije nego što se odluče za jedan od njih - čak će moći pogledati fotografije jela. Live također bolje označava ulice i složena križanja, prenosi Verge.

Live View nije jedini novitet koji pruža nadolazeća nadogradnja Mapsa. Kompanija uskoro planira uvesti detaljniji pregled mape u još pedeset gradova, uključujući Berlin, São Paulo, Seattle i Singapur.

Usporedba prije i nakon uvođenja detaljnog pogleda na ulice
Usporedba prije i nakon uvođenja detaljnog pogleda na ulice Izvor: Screenshot / Autor: Google

Najambiciozniji planovi Googlea dotiču se korištenja umjetne inteligencije za predviđanje složenih poteškoća u prometu uz pomoć podataka sakupljenih od nekoliko korisnika.

Google Maps će pored standardnog prepoznavanja zastoja pokušati predvidjeti 'teže vidljive' situacije koje zahtijevaju naglo kočenje, poput zbunjujućih promjena prometnih traka na izlazu s autoceste. Kompanija ponosno tvrdi da će pomoću nove tehnologije 'svake godine koristeći Google Maps eliminirati preko 100 milijuna sličnih događaja' pružajući korisnicima pravovremeno upozorenje.