pravda

Novinari su se zamjerili Elonu Musku, evo što im je pripremio

28.05.2018 u 14:06

Bionic
Reading

Tehnološki vizionar, razočaran publicitetom i vrlo čestim napadima novinara koji su osuđivali njegove poslovne poteze (poput odnosa prema radnicima u pogonima Tesle), razmišlja o pokretanju stranice na kojoj će korisnici moći ocjenjivati kvalitetu djelatnika u medijima, redakcija i tako dalje

Elon Musk je, kao što ste to vjerojatno već i sami zaključili, vrlo inteligentan ali i ekscentričan čovjek. Jedan od najvećih zagovornika moderne svemirske utrke, promotor električnih automobila i distributer kućnih bacača plamena oduvijek je plijenio oko javnosti, pogotovo novinara kojima zahvaljujući šarmantnoj prirodi, neobičnom nastupu i osebujnom smislu za humor služi kao neicrpni izvor materijala za članke.

Njegova najnovija ideja je stranica na kojoj se umjesto restorana, automehaničarskih radionica ili hotela ocjenjuje - novinare. Zvuči grozno? Možda zato jer jest.

Njegov plan je stvaranje usluge koja 'ocjenjue pravu istinu iza članaka' te prati kredibilitet svih novinara, urednika i publikacija. Njezino ime bit će, ironično, Pravda.

Pravda za sve

Koncept publikacije koja zbog oštrog oka javnosti pazi na vlastiti kredibilitet je super ideja, no na žalost, netko bi Musku trebao pojasniti način na koji internet funkcionira. Štoviše, ovakav plan će garantirano propasti, nezavisno o dobrim namjerama i pametnom inženjeringu - prije svega zbog etičkih proceduralnih i praktičnih pitanja vezanih uz crowdsourcing onoga što Musk naziva istinom.

Uostalom pogledate li komentare, sasvim će vam biti jasno da je u većini njih praktički nemoguće razaznati iskrenost od sarkazma.

Primjer neuspjeha

Facebook je već na nekoliko navrata javnosti ostavio ocjenjivanje legitimnosti novih priča te se susreo sa u najmanju ruku mještovitim rezultatima. Istina je, naime, da su ljudi tašti te da će sve vijesti s kojima se ne slažu prijaviti kao lažne. Ono što ovom sustavu treba su neutralni promatrači koje je Facebook unajmio u prilično velikom broju, no koji sve do danas nisu proizveli neke konkretne pozitivne rezultate.

KAKAV LIK

Koje to sve kompanije vodi neumorni Elon Musk?

Pogledaj galeriju

Stranice na kojima se može otkriti kredibilitet određene vijesti su prilično korisne, no one zahtjevaju jako puno posla te što je najvažnije - nemaju skoro nikakve veze sa samoupravljajućim konceptima poput Muskove Pravde (koja je osuđena na lavinu botova, kampanjskih downvotanja, političkog uplitanja i kojekakvih drugih užasa o kojima, uvjereni smo, vlasnik Tesle bar sad ne razmišlja).

Ovome definitivno u prilog ide Muskovo 'povjerenje u ljude' koje se djelomično obilo o glavu čim je za pokretanje Pravde tražio mišljenje javnosti.