na putu prema dolje?

Novi problemi za Twitter, Zuckerberg zadovoljno trlja ruke

17.07.2023 u 15:53

Bionic
Reading

Koliko god se trudio, milijarderu Elonu Musku nikako ne ide sve po planu, barem što se tiče društvene mreže Twitter, a upravo na ovom polaganom kolapsu mogao bi najviše profitirati Mark Zuckerberg

Izgleda da se Elon Musk našao u još većim problemima s Twitterom. Otkako je preuzeo ovu društvenu mrežu, nestala je gotovo polovica prihoda od oglasa. Proteklog vikenda putem Twittera izvijestio je da je prodaja u lipnju bila razočaravajuća, ali je rekao da je srpanj 'malo obećavajući'.

Čini se da se Muskovo inzistiranje na pojačavanju alt-desnih sadržaja i odluka da se otpusti otprilike polovica od Twitterovih 7500 zaposlenika, uključujući značajan dio inženjerske radne snage, ne sviđa oglašivačima. Surfajući Twitterom, jasno je vidljivo da oglasi vrve sadržajem dijametralno suprotnim od 'ozbiljnog' oglašavanja u obliku robe široke potrošnje, trgovaca i proizvođača automobila.

  • +11
Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Apaydin Alain/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

U međuvremenu, novčani tok ostaje negativan dok se Twitter bori sa servisiranjem kredita od 13 milijardi dolara koje je tvrtka preuzela kada ju je kupio Musk. Svemu tome dodajte opću atmosferu u tvrtki koja nije voljna platiti najamninu, račune za informatičku tehnologiju, pa čak i, naizgled, otpremnine za otpušteno osoblje, i možda je razumljivo to da neki poznati oglašivači glasaju svojim novčanikom.

Musk je tijekom vikenda dodao: 'Moramo postići pozitivan novčani tok prije nego što imamo luksuz bilo čega drugog.'

Unatoč tome, argument u korist Twittera bio je taj da nije imao održive alternative. Međutim i tu su se stvari značajno promijenile.

  • +14
Mark Zuckerberg Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Također milijarder, Mark Zuckerberg, koji je 2005. osnovao starijoj populaciji omiljeni Facebook, osjetio je miris krvi. Njegovo carstvo društvenih medija, koje uključuje foto društvenu mrežu Instagram, pokrenulo je početkom srpnja Threads, direktnog rivala Twitteru.

Threads sada ima 150 milijuna preuzimanja, ali njegov uspjeh daleko je od zajamčenog. Iako je potaknuo registraciju korisnika, znakovi angažmana nisu nužno obećavajući.

Unatoč tome, Threads privlači Muskovu pažnju. Njegov tim prijeti da će tužiti Metu zbog 'sustavnog, namjernog i nezakonitog prisvajanja Twitterovih poslovnih tajni i drugog intelektualnog vlasništva', donosi The Register.