sloboda govora

Talibani stali na stranu Muska u sukobu sa Zuckerbergom: Nitko ne može zamijeniti Twitter

12.07.2023 u 09:29

Bionic
Reading

Visoki talibanski vođa komentirao je bitku društvenih mreža koja se vodi između tehnoloških milijardera Elona Muska i Marka Zuckerberga, tvrdeći da kada su u pitanju društveni mediji, Twitter ima neke 'važne prednosti' u odnosu na konkurenciju.

Prva prednost koju Twitter ima 'je sloboda govora', napisao je Anas Haqqani, koji je pomogao u vođenju pregovora talibana s bivšom, izabranom vladom Afganistana. Drugi je njegova 'javna priroda' i "vjerodostojnost", nastavio je, dodajući da nije obožavatelj glavnog konkurenta tvrtke, koji je ovog mjeseca lansirao konkurentsku aplikaciju, Threads, prenosi Business Insider.

'Twitter nema netolerantnu politiku kao Meta', napisao je Haqqani naglasivši da druge platforme to ne mogu zamijeniti.

Musk, samoproglašeni 'apsolutist slobode govora', dopušta na Twitteru svaki oblik govora, čak i ako je kontroverzan, sve dok je zakonit. Ali njegovo ispunjenje tog obećanja nalazi se pod povećalom, posebno jer je stopa odobravanja zahtjeva za cenzurom od vlada poput Turske i Indije porasla od kada je preuzeo upavljanje ovom društvenom mrežom.

Na primjer, kritičari su optužili Muska da je udovoljio zahtjevima za cenzurom uoči predsjedničkih izbora u Turskoj. Odgovarajući na kritike, Musk je rekao da Twitter zapravo 'nema izbora' nego da poštuje zahtjeve.

Twitter, koji je pod Muskom ukinuo odjel za odnose s medijima, nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Anas Haqqani je u studenom 2019. pušten iz afganistanskog zatvora nakon pet godina iza rešetaka u sklopu razmjene zatvorenika tadašnje vlade s talibanima. Pridružio se Twitteru otprilike osam mjeseci kasnije.

U vrijeme njegovog puštanja na slobodu, afganistanski dužnosnici opisali su Haqqanija kao računalnog gurua koji je bio optužen za 'strateško odlučivanje' i prikupljanje sredstava za Haqqani mrežu. Sam Haqqani tvrdi da je bio nevin i samo korišten kao adut u pregovaranju.

Njegov otac, Jalaluddin Haqqani, bio je osnivač mreže Haqqani, koja je blisko povezana s talibanima i smatrana je 'najsmrtonosnijom i najsofisticiranijom pobunjeničkom skupinom' u Afganistanu tijekom američke okupacije te zemlje.

Godine 2012. američka vlada proglasila je mrežu Haqqani stranom terorističkom organizacijom. Talibani su proglašeni terorističkom skupinom više od desetljeća ranije, nakon terorističkih napada 11. rujna.

Haqqanijeva podrška također dolazi u trenutku kada se Twitter suočava s novom konkurencijom decentraliziranih mreža društvenih medija kao što su Mastodon i BlueSky, koje su privukle korisnike nezadovoljne Muskovim nepredvidljivim upravljanjem, promoviranjem sadržaja krajnje desnice i nedavnim tehničkim problemima zbog kojih je stranica povremeno bila nedostupna.

No Metino ovotjedno lansiranje Threadsa, društvene mreže temeljene na tekstu izgrađene na bazi Instagrama, predstavlja najveću prijetnju Twitteru do sada. Aplikacija je privukla više od 100 milijuna registriranih korisnika od pokretanja prije manje od tjedan dana.

Malo je vjerojatno da će članovi označenih terorističkih skupina ikada pronaći na platformi Threads. Meta je zabranila talibanima pristup Facebooku, uz ograničene iznimke, i pokušala je izbaciti talibanske članove iz WhatsAppa, svoje platforme za slanje poruka.

Članovi Talibana ozbiljno su se počeli pridruživati Twitteru još 2020. godine kako bi doprli do međunarodne publike koja govori engleski, a jedan član grupe rekao je za BBC da ne žele da tvrdnje o njima od strane prethodne, međunarodno priznate vlade Afganistana prođu neosporeno. Grupa je silom preuzela vlast u kolovozu 2021., neposredno prije konačnog povlačenja američkih snaga iz zemlje.

Pojedini pripadnici talibana u jednom su trenutku bili verificirani, odnosno imali su plave kvačice Nakon što je Musk preuzeo Twitter, učinio je plave kvačice dostupnima za kupnju, uklonivši verifikaciju i uklonivši ih sa svih računa koji nisu platili, bez obzira jesu li prethodno verificirani ili ne.

Nakratko se činilo da su talibanski vođe Hedayatullah Hedayat i Abdul Haq Hammad platili plave kvačice, izvijestio je BBC.