OPERATIVNI SUSTAVI

[FOTO] Nov dizajn, izbornik Start, podrška za Android: Microsoft je službeno predstavio Windows 11

25.06.2021 u 11:38

Bionic
Reading

Microsoft je u sklopu službenog događaja predstavio budućnost njihovih operativnih sustava. Windows 11 je sličniji MacOS-u, a donosi i nekoliko značajki koje će cijeniti ljubitelji videoigara

Microsoft je službeno potvrdio ime nadolazećeg operativnog sustava - kao što smo i najavljivali, novi Windowsi zvat će se Windows 11. Nakon nekoliko mjeseci tajnovitih najava i slučajnog 'curenja' rane verzije na internet, Microsoftov nadolazeći operativni sustav je konačno - službeno tu. Premda, doduše, ne znamo točan datum njegova izlaska, poznate su nam ključne značajke koje je Microsoft tijekom prezentacije demonstrirao.

Velik fokus novih Windowsa je pojednostavljeno sučelje, novi dućan za softver, kao i poboljšane performanse. Windows 11 će također po prvi put podržavati i aplikacije napravljene za Android.

  • +13
Windows 11 - pozadinske slike Izvor: Screenshot / Autor: Microsoft

Posuđeni dizajn

Prva vidljiva promjena u sučelju je novi centirani Start meni i nadograđena tipka Start koje, na sreću, i dalje možemo pronaći na alatnoj traci. Sučelje je, u drugu ruku, vrlo slično onom kojeg je Microsoft predstavio u Windowsima 10X, varijaciji Windowsa za uređaje s dva ekrana. Velik broj stvari koje su trebale završiti u 10X tako sad možemo pronaći u 11.

Novi Start ima iste isječke koje smo još susreli u Windowsima 8 - tu su nedavni dokumenti, aplikacije, kao i odvojeno sučelje za pretragu. Većina centriranog dizajna 'posuđena' je iz Appleovog macOS-a i Googleovog Chrome OS-a. Za kraj, tu su zaobljeni rubovi koje je kompanija kopirala od Androida i iOS-a. Glavni čovjek Windowsa Panos Panay rekao je, unatoč navedenim kreativnim manevrima, da je 'tim bio opsjednut svakim detaljem novog sučelja'.

Windows također dobiva novu značajku koju zove 'Snap Layouts' pomoću koje korisnici mogu na brzinu formatirati trenutno otvoren prozor. Nova verzija Windowsa 11 također će zapamtiti gdje ste aplikacije pohranili zahvaljujući značajki pod imenom Snap Groups.

Ukratko, novi softver napravljen je za brži i elegantniji menadžmet rada na nekoliko odvojenih monitora, a tu su i bolje performanse. Windows 11 će navodno imati 40 posto manje nadogradnje koje će se, nada se Verge, instalirati u pozadini dok radite.

Nezaobilazni Microsoft Teams...i Xbox

Microsoft će također, kako bi ga približio čim širem spektru kupaca, novi Microsoft Teams integrirati u sam sustav, a funkcija su mu pozivi prema prijateljima, obitelji i suradnicima, kao i polagano eliminiranje Skypea.

Microsoft je također u Windows 11 odlučio vratiti Widgete koji će raditi kao personalizirani feed kojeg pokreće umjetna inteligencija - slične onima koje je Microsoft uveo u Windowsima 10. Ugrađeni Widgeti uključuju novosti, vrijeme i mape. Kompanija je također odlučila poboljšati geste koje će na tabletu omogućiti lakši rad sa sustavom. Konačno, tu su poboljšanja za rad s olovkama, kao i poboljšana diktacija.

Gejmeri će dobiit novu aplikaciju Xbox koja će, pored novog sučelja, u Windowse uvesti automatski HDR u sve igre koje koriste DirectX 11 i DirectX 12 (ako imate HDR monitor). Windows 11 će pored nove aplikacije za igre igrama omogućiti brži rad - uključujući podršku za DirectStorage, odnosno rad sa bržim NVMe diskovima uz koje će dramatično ubrzati učitavanje igara na PC-ju. Za kraj, tu je i integracija Xbox Game Passa koji će unutar nove aplikacije Xbox podržati i XCloud, streaming uslugu koja koristi Microsoft Cloud.

Android stiže u Windowse 11

Jedna od najvećih novosti vezanih uz Windwos 11 njihova je podrška za Android. Microsoft Store je dobio redizajn te će podržati velik broj aplikacija koje inače nisu bile dostupne u izlogu Windowsa - uključujući Adobe Creative Suite, kao i Android aplikacije poput TikToka i Instagrama.

Što se tantrijema tiče, svi koji će svoje programe distribuirati putem Windowsa moći će uzeti cijeli iznos, dok će proizvođači igara davati određeni postotak. Microsoft je iskoristio priliku da podbada Apple tijekom izjave njihovog šefa Satye Nadelle 'Windowsi su oduvijek cijenili suverenitet tvoraca softvera'.

Micrsoft je također ostvario partnerstvo s Amazonim i Intelom pomoću kojeg će Android aplikacije dovesti na svoju platformu.

Datum dolaska

Premda trenutno nemamo točan datum dolaska Widnowsa 11, Microsoft je obećao da će ga distribuirati kao besplatnu nadogradnju za Windows 10 - i to već ovih zimskih praznika. Očekujemo da će, tim rečeno, Windows 11 postati dostupan tijekom listopada zajedno s novim hardverom koji će ga pokretati.