RAT KONJSKIM SNAGAMA

Novi C63 se BMW-u neće nimalo svidjeti

24.09.2014 u 14:55

  • +11

Mercedes C63

Izvor: Promo fotografije / Autor: mercedes

Bionic
Reading

Situacija se taman smirila. BMW je novim M3 otišao stepenicu niže te, umjesto atmosferskog V8, uposlio redni turbopunjeni šestak s tek nešto više konjskih snaga, a onda su u Mercedesu odlučili prekršiti nepisani dogovor o primirju u ratu konjskim snagama i lansirali - ovo

'Ovo' je novi C63, a iako njegovo novo ime nema baš nikakve veze s famoznim 6.2-litrenim atmosferskim V8 iz prethodne generacije, sadržaj pod poklopcem itekako opravdava tu alfanumeričku oznaku.

Ondje se, naime, nalazi novi biturbo četverolitreni V8 iz AMG GT-a koji razvija čak 510 KS (80 KS više od M3) i 700 Nm u snažnijoj izvedbi 'S', odnosno 476 KS i 650 Nm u normalnoj izvedbi.

510 KS!

U kombinaciji s AMG-ovim Speedshift MCT-7 automatiziranim mjenjačem to je dovoljno za sprint do stotke u svega četiri sekunde te elektronski ograničenih 250 km/h maksimalne brzine.

Čudno je ovu riječ upotrijebiti, ali 'slabiji' C63 se ubrzanjem do stotke obračunava za desetinku više uz istu maksimalnu brzinu.

Mađioničari iz Affalterbacha su pritom uspjeli smanjiti potrošnju u odnosu na prethodnu inkarnaciju C63 AMG-a, i to za čak 30 posto pa tako novi model u kombiniranom ciklusu troši 8,2 litre goriva na stotinu kilometara i emitira 192 grama CO2 po kilometru.

Od standardne opreme valja spomenuti elektronski kontrolirani adaptivni ovjes i mehanički stražnji diferencijal, dok će uz nadoplatu uskoro biti dostupan i pogon na sva četiri kotača. Ovo se Audiju vjerojatno neće baš svidjeti.

Jesmo li spomenuli da će usporedo s limuzinom C63 biti lansiran i u karavanskoj izvedbi?

Sad jesmo.