COMPUTEX 2016

Novi ARM čipovi osigurat će besprijekoran mobilni VR svijet već dogodine

02.06.2016 u 14:10

Bionic
Reading

Njihova rješenja u svijetu čipova koristi praktički cijeli svijet, a novim modelima najavili su i proboj na sve popularnije mobilno VR tržište. Riječ je naravno, o kompaniji ARM, koja je na sajmu Computex u Taipeiju otkrila novi par: CPU Cortex-A73 te GPU Mali-G71

Nova rješenja mobilnih čipova su, bez iznenađenja, osmišljena s ciljem poboljšanja performansi i učinkovitost. Pored toga - glavna meta je osiguravanje izvrsnih mobilnih performansi u svijetu virtualne stvarnosti. Novi procesor donosi povećanje performansi i učinkovitosti od 1,3x, dok novi grafički sustav donosi poboljšanje od 1,5x u usporedbi s uređajima koji su stigli (ili stižu) ove godine.

Mali-G71 tako je prvi sustav koji koristi arhitekturu treće generacije poznatu pod nazivom Bifrost. Pored povećanja grafičkih performansi od 50 posto, osigurana je i 20 posto bolja učinkovitost. ARM tvrdi da uz skaliranje Mali-G71 zapravo može konkurirati grafičkim čipovima koji se nalaze u prijenosnicima, poput Nvidijinog modela GTX 940M. Novi grafički mobilni čip podržava 4K razlučivost te frekvenciju osvježavanja od 120Hz.


CPU rješenje Cortex-A73 je 30 posto učinkovitije od trenutne generacije (Cortex-A72), a vrlo bitno je i da može duže raditi bez potrebe za snižavanjem radnog takta. E sad, to je priča koju je pružio ARM - a na proizvođačima koji će licencirati ove čipove i iskoristiti ih u vlastitim mobilnim čipovima ostaje dio bitan (možda i bitniji) za krajnje potrošače.

Uglavnom, 2017. godina bi mogla donijeti istinski mobilni VR, posebno računa li se s tim da je i Google odlučio osigurati podršku koja stiže s Androidom N