PANORAMSKI PREGLED

Nove kamere bit će kao oči kukaca

12.05.2013 u 16:46

Bionic
Reading

Američki interdisciplinarni tim znanstvenika uspio je napraviti prototip videokamere koji oponaša mogućnosti koje je očima insekata dala sama priroda

Zbog načina građe, visoke specijaliziranosti i efikasnosti njihovih organa, insekti zauzimaju posebno mjesto u životinjskom svijetu.

Njihove se kompleksne oči sastoje od velikog broja produljenih jednostavnih očiju (naprimjer, oči obada zauzimaju čitavu leđnu i bočnu stranu glave), što im daje široki vidni kut bez iskrivljenja slike.

Američki interdisciplinarni tim znanstvenika sa Sveučilišta Illinois uspio je napraviti prototip videokamere koji oponaša mogućnosti koje je očima insekata dala sama priroda.

Senzor videokamere prekriven je polukružnom kupolom napravljenom od polimera, materijala sličnog onom za izradu kontaktnih leća.

Na njoj se nalazi 180 minijaturnih optičkih elemenata - leća, što omogućava izvanredno širok vidni kut od 160 stupnjeva i sliku bez vidljivih aberacija.

Senzorski dio, za razliku od uobičajenih plošnih kakvi se ugrađuju u današnje fotoaparate, napravljen je na zakrivljenoj površini, a sve zajedno pogoni poseban elektronički sklop koji detektiranu svjetlost pretvara u ljudima razumljivu sliku.

Prototip ima nisku rezoluciju usporedivu s rezolucijom oka kod nekih vrsta mrava (neki insekti imaju i do 28 tisuća senzora u oku), ali sada kad je zacrtan smjer u kojem će ići istraživanja. Uz svakodnevni napredak minijaturizacije samo je pitanje vremena kada će se dostići i prestići prirodna granica.

'Potpuno vidno polje od 180 stupnjeva bez aberacija može biti ostvareno samo sa senzorima u obliku polukugle - dosta drugačije od planarnih CCD čipova koje nalazimo u komercijalnim kamerama', objasnio je profesor John A. Rogers. 'Ova vrsta hemisfernog dizajna s velikim poljem mikroleća od kojih je svaka uparena sa svojim fotodetektorom, pruža neusporedivo vidno polje i druge moćne sposobnosti u prikupljanju slikovnih informacija. Priroda je razvila i oplemenila ove ideje tijekom stotina milijuna godina evolucije.'

Takve bi kamere jednog dana mogle biti upotrijebljene na polju sigurnosti, panoramskog snimanja ili u medicini, gdje bi uz dovoljnu minijaturizaciju liječnici dobili odličan alat za endoskopske pretrage.

Istraživači su detaljnije opisali svoju revolucionarnu kameru u članku objavljenom u časopisu Nature