facebook pay

Novac bez naknade odsad se može slati i preko Facebooka, Instagrama, WhatsAppa i Messengera

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 13.11.2019 10:11
  • Objavljeno 13.11.2019 u 10:11
Facebook Pay korisnicima omogućuje prijenos novca izravno s bankovnog računa ili kreditne kartice

Facebook Pay korisnicima omogućuje prijenos novca izravno s bankovnog računa ili kreditne kartice

Izvor: imageBROKER / Profimedia / Autor: Thea Jaeger

Facebook je u utorak pokrenuo novu uslugu plaćanja koja će američkim korisnicima njegove obitelji aplikacija - uključujući Instagram, WhatsApp i Messenger - slati i primati novac i obavljati kupovinu

Usluga Facebook Pay podsjeća na Venmo, Google Wallet i Apple Pay te korisnicima omogućuje prijenos novca izravno sa svog bankovnog računa ili kreditne kartice. Također će biti prihvaćena kao plaćanje na Facebook Marketplaceu. Međutim, za Facebook Pay nema naknade i on neće pohranjivati novac na online račun.

Facebook Messenger već je imao uslugu pod nazivom Payments, koja je ljudima omogućavala slanje novca s njihovih bankovnih računa, ali nije podržavala glavne kreditne kartice. Facebook Pay prihvaća većinu glavnih kreditnih kartica, uključujući Visu i MasterCard, a korisnici mogu povezati i PayPal račun. Facebook kaže da će PayPal, Stripe i drugi međunarodni partneri obrađivati plaćanja za Facebook Pay.

Facebook Pay prihvaća većinu glavnih kreditnih kartica, uključujući Visu i MasterCard, a korisnici mogu povezati i PayPal račun

Facebook Pay prihvaća većinu glavnih kreditnih kartica, uključujući Visu i MasterCard, a korisnici mogu povezati i PayPal račun

Izvor: Screenshot / Autor: Facebook

Facebook se na ovaj korak odlučio nakon što su regulatori stavili pod nadzor njegovu, dugo planiranu digitalnu valutu Libru. Riječ je o potpuno novom sustavu plaćanja koji bi korisnicima pametnih telefona bilo gdje u svijetu trebao omogućiti transakcije. No mnogi potencijalni partneri poput MasterCarda, Vise i eBaya u međuvremenu su odustali od projekta.

Najveća društvena mreža na svijetu pojednostavljuje plaćanje novom uslugom Facebook Pay

Izvor: Društvene mreže / Autor: PYMNTS Media

Facebook Pay već je dostupan na Facebooku i Facebook Messengeru u Sjedinjenim Američkim Državama, a kasnije će ga moći koristiti i korisnici Instagrama i WhatsAppa. Iako se za upotrebu usluge Facebook Pay morate prijaviti u jednu od tih aplikacija, za upotrebu usluge vam nije potreban Facebook račun.

Iz Facebooka navode kako Facebook Pay nije povezan s planovima kompanije za pokretanje kriptovalute Libra. Dok Facebook želi da Libra u budućnosti bude alternativa američkim dolarima i drugim nacionalnim valutama, ova će se usluga oslanjati na postojeću financijsku infrastrukturu i partnerstva, javlja Business Insider.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!