POVRATAK POSRNULIH

Nokia se (opet) vraća u svijet mobitela, a sada joj je partner Google

02.12.2016 u 13:15

Bionic
Reading

Već neko vrijeme je poznato kako se finski posrnuli div Nokia vraća u svijet pametnih telefona - barem brendom. U prvom dijelu sljedeće godine svijet bi opet mogao uživati u imenu Nokia nevezanom uz Microsoft, jer je ovaj proizvođač odlučio ići pravcem platforme Android. Postoji i razloga za optimizam, jer navode kako vrlo blisko surađuju s Googleom na svojim uređajima

To je mnoge analitičare nagnalo razmišljati o tome je li Googleova linija pametnih telefona Pixel već unaprijed osuđena kao višak. To zvuči neobično s obzirom na to da je Google odlučio profitirati na hardveru, no nikad se ne zna.

Bilo kako bilo, suradnja s Googleom je službena informacija. Prve uređaje Finci su počeli testirati sredinom godine, a premda su glasine govorile o mogućem početku prodaje već do konca 2016., čini se da će prvi uređaji svjetlo dana ipak ugledati početkom 2017. godine.


Suradnja finskog startupa HMD Global Oy, koji čine upravo veterani industrije iz Nokije, ovog brenda i Googlea mogla bi rezultirati vrlo privlačnim uređajima za potrošače. Upravo je nostalgija za izvrsnim danima Nokije ono što Finci žele iskoristiti kao priliku za izvrsnu prodaju. Prema nedavnom intervjuu za Reuters, HMD Global Oy je već za svoje prve uratke surađivao s Googleom, a dok su pravi detalji te suradnje poslovna tajna, očekivanja su svakako visoka.

Čelna figura nove finske tvrtke koja će koristiti brend Nokia barem sljedećih deset godina Arto Nummela izjavio je kako žele biti vjerni brendu u svojim uređajima. 'Nokia je poznata po svojoj jednostavnosti, lakoći korištenja, pouzdanosti i kvaliteti. Sve ove elemente povezali smo u vrhunski industrijski dizajn', dodao je.

Ostaje pitanje koliko će Nokia igrati na sigurno, a koliko će donijeti inovacije u svijet pametni telefona čiji dosadan karakter razbijaju tek rijetki izuzeci. Ono što je sigurno jest da su svi potrebni dijelovi slagalice za početak prodaje položeni, a HMD već sada ima 40 globalnih ureda, što znači da neće biti riječ o perolakom ulazu na globalno tržište. Nokia se vraća - pitanje je samo postoji li još dovoljno onih koji se sjećaju branda.