XIAOMI MI MIX

Kinezi pokazali kako se to radi - otkrili mobitel o kakvom svi sanjaju!

25.10.2016 u 19:04

Bionic
Reading

Iz godine u godinu glasine govore o tome kako će Apple i drugi proizvođači napraviti pametni telefon bez ikakvog okvira oko zaslona ili ikakvih drugih otvora. Gotovo cijela prednja strana uređaja iz snova bila bi golemi zaslon, a čini se da je te snove u stvarnost prvi odlučio pretvoriti mladi kineski div Xiaomi

Xiaomi Mi MIX Concept sugerira da je riječ o konceptualnom uređaju, no kineski proizvođač će ga početi prodavati već u studenom ove godine. Zaslon ovog uređaja prekriva čak 91,3 posto prednje strane, a umjesto uobičajene prednje kamerice, senzora i zvučnika, gornji dio je potpuno prekriven zaslonom. Kako će se onda koristiti za pozive? Jednostavno, piezoelektričnim zvučnikom! Kako će detektirati blizinu lica ili nalazi li se u džepu vlasnika? Ultrazvukom. Xiaomi je u mnogočemu prestigao brojne velikane IT industrije iznenađujućim prezentiranjem 'konceptnog' modela Mi MIX. Šlag na torti svakako predstavlja činjenica da je na dizajnu radio fenomenalni Philippe Starck.

Ovaj 6,4-inčni uređaj je najavljen za početnu cijenu od 3.499 kineskih juana (otprilike isto hrvatskih krznenih životinjica). Stražnja strana je napravljena od keramike, baš kao i sve fizičke tipke, a s ovim materijalom Xiaomi već ima mnogo iskustva.


Što se hardvera tiče, iznutrice uređaja čini Qualcommov najnoviji Snapdragon 821, uparen s 4GB radne memorije i 128 GB spremišnog prostora. U njemu se nalazi i 192 kHz/24-bitni DAC za bolju audioreprodukciju, glavna kamerica sa 16 MP, čitač otiska prstiju te baterija od 4.400 mAh. Prednja kamerica od 5 MP smještena je u donji dio uređaja, no korisnici će ga moći okrenuti 'naopako' kako bi uhvatili uobičajene kadrove za selfie. Potrošači u Kini će od studenog moći kupiti i nešto jače izdanje za 3.999 kineskih juana, a koje donosi 6 GB radne memorije, 256 GB spremišnog prostora te okvire oko kamerice i čitača otiska prstiju od 18-karatnog zlata.


Ono što je fascinantno jest to da je Xiaomi otkrio i očekivani Mi Note 2, no istinska revolucija i reflektori su usmjereni upravo u phablet Mi MIX.