TRAGOM NESREĆE AVIONA

Nije neobično da mobitel zvoni i dva dana nakon gašenja

12.03.2014 u 18:54

Bionic
Reading

Prošlog petka tijekom leta netragom je nestao malezijski putnički zrakoplov Boeing 777 sa 239 putnika. Cijeli svijet nestrpljivo očekuje pozitivne vijesti, a dodatni misterij istražiteljima predstavila je činjenica da mobilni uređaji pojedinih putnika zrakoplova i dalje zvone. Ipak, radi se o sasvim uobičajenoj pojavi

Kada bilo koji korisnik mobitela ugasi svoj uređaj uobičajenim putem, pritiskom na tipku za isključivanje, mobitel najbližoj baznoj stanici javlja svoje ‘stanje’. Upućivanje telefonskog poziva na takav broj momentalno će rezultirati obavijesti da je mobilni telefon ugašen. Dogodi li se da mobitel bude naprasno ugašen, vađenjem baterije, lomom uređaja, njegovim uranjanjem u vodu te sličnim radnjama, to neće biti tako, doznajemo od Roberta Manenice, rukovoditelja HT-ove Radne jedinice za planiranje jezgrenih mreža.

Manenica dodaje da činjenica da prilikom upućivanja poziva mobitel osobi koja ga poziva zvoni ne znači apsolutno ništa, a razlog tome je prilično jasan - naprasno ugašeni mobilni uređaji nisu baznoj stanici javili da se gase te ista smatra da je uređaj u dosegu mreže i pokušava uspostaviti poziv. Vrijeme potrebno za ovu radnju varira od operatera do operatera, a kada je uređaj u roamingu stvar ovisi o lokalnim telekomima.

Nakon nekog vremena bazna stanica ‘shvati’ da je mobitel osobe ugašen, no taj period može biti 12, 24 ili čak 48 sati.

Iz svega navedenog jasno je da je samo pitanje trenutka kada će svi mobilni uređaji putnika u nestalom zrakoplovi biti označeni kao ugašeni, tj. isključeni s mreže.

Sve o nestalom malezijskom zrakoplovu možete pročitati preko ovog linka.