DEKANICA GRAĐEVINSKOG

Nije bilo krizne situacije, izjave su davali krivi ljudi

Dekanica Vesna Dragčević

Dekanica Vesna Dragčević

Izvor: tportal.hr / Autor: Nenad Jarić Dauenhauer

Na Građevinskom fakultetu nema poteškoća, upisi su uspješno provedeni, nastava je počela jučer i odvija se redovito, a krizne situacije nije bilo, barem ne onih razmjera kako su izvještavali mediji, rekla je dekanica prof. Vesna Dragčević na konferenciji za novinare u Rektoratu Sveučilišta

'Naime, izjave za medije nisu davali predstavnici Studentskog zbora koji sudjeluju u radu tijela fakulteta Odbora za nastavu i Fakultetskog vijeća, a s kojima su upravo bili u kontaktu prilikom pripremanja odluka', ustvrdila je dekanica i podsjetila da je Fakultetsko vijeće prošlotjednom odlukom izašlo u susret studentima i omogućilo im određene povoljnosti.

'Dan im je dekanski rok na koji se prijavilo oko 220 studenata, a njih oko 80 posto steklo je dodatne ECTS bodove. Njih oko 180 kojima je ostao samo završni ili samo diplomski ispit oslobođeno je plaćanja participacija školarina. Konačno, studentima je omogućeno plaćanje školarina u ratama – jedna do 15. listopada, a druga do kraja zimskog semestra 25. siječnja 2013.', objasnila je.

Potvrdila je da je Fakultet zaprimio listu 126 studenata koji su izjavili da nisu u mogućnosti uplatiti participaciju prema novom modelu. O ovom prijedlogu izviješteno je Fakultetsko vijeće, obavljen je razgovor s predstavnikom Studentskog zbora, nakon čega je donesena odluka o utvrđivanju modela naplate tako da studenti do 15. listopada trebaju platiti iznos participacije po starom modelu, a razliku do kraja zimskog semestra.

'Vijeće nije smatralo da su potrebne dodatne aktivnosti što je, mogu reći, opravdano obzirom na činjenicu da su se s tog popisa 126 studenata upisali svi osim njih četvero koji se nisu javili u referadu. Nova odluka je povoljnija za uspješnije studente, a nepovoljnija za one manje uspješne. Ako je slabiji uspjeh opravdan i za to postoje socijalni, zdravstveni i drugi razlozi, sukladno pravilniku o studiranju, moguće je riješiti status i takvih studenata', rekla je ističući da iz referade nije dobila informaciju da je itko zbog promjene modela odustao od studija i nije se upisao.

'Nisu se upisali studenti koji su to pravo izgubili iz razloga koji se nisu mijenjali, a to je ako student u dvije godine nije ostvario 35 ECTS bodova, ako studira na prediplomskom dulje od šest godina, odnosno na diplomskom dulje do četiri ili ako je osmi put pao na ispitu.

Još ima nade za zakinute

Na istoj presici prorektorica Sveučilišta prof. Blaženka Divjak rekla je da su neki fakulteti poput PMF-a i Pravnog tražili odgodu primjene novog modela za godinu dana, dok su neki drugi, kao Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, tražili izuzeće samo za one studente kojima je novi model bio nepovoljniji.

Na pitanje zašto slično izuzeće za svoje studente nije tražio Građevinski fakultet dekanica Dragčević je odgovorila: 'Fakultetsko vijeće se uskladilo s odlukom Sveučilišta i s onim što je prihvatila većina, odnosno svi osim jednog tehničkog fakulteta. Osim toga, donijelo je određene pogodnosti za studente koje sam već elaborirala. Naravno, ostao je određen broj studenata kojima je ovaj model još uvijek nepovoljniji, ali zahtjev studenata da se model odgodi za godinu dana je neprihvatljiv - on je neodgodiv i ne može se vratiti stari. Ako neki dodatni zahtjevi studenata stignu i budu argumentirani, Fakultetsko vijeće ih može pratiti kroz semestar i još uvijek može vidjeti može li se i za te studente učiniti određeni ustupak. Fakultetsko vijeće je donijelo odluku, a mi kao uprava smo je dužni provoditi. No ako argumentirani zahtjevi dođu, oni će se razmotriti. Fakultetsko vijeće će ponovno o njima raspravljati. Mogu se donijeti određene odluke koje će biti povoljne za studente koji takve argumentirane zahtjeve dostave.'

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!