HP MINI 210

Netbook s odličnom tipkovnicom

19.04.2010 u 09:32

Bionic
Reading

HP je nastavio svoju liniju netbooka modelom 210 koji donosi određena poboljšanja u odnosu na stariji Mini 110 te nosi vrlo povoljnu cijenu, što će zasigurno rezultirati solidnom popularnošću ovog računala

HP-ov Mini 210 pokreće najnovija verzija Intelovog Atom procesora, model N450 takta 1,6 GHz. Po pitanju performansi, korisnik neće osjetiti neko revolucionarno poboljšanje u odnosu na stariji model, no najveći porast performansi osjetit će se u trajanju baterije. Prethodni model oznake 110je rijetko kada dostizao tri sata autonomije rada na bateriji, dok Mini 210 bez problema pruža četiri sata rada na svojoj bateriji. Trajanje dosta ovisi o intenzitetu korištenja, pa bi neki korisnici mogli izvući i nešto dužu autonomiju.

Tipkovnica je jedna od jačih osobina HP-ova mini prijenosnika. Svojstvo je to na koje smo navikli kod ovog proizvođača već na njegovim prvim netbook računalima. Tipke su dovoljno velike i razmaknute da ovo računalo dopusti i pisanje teksta dužeg od onog elektroničkih poruka. Primijetit ćemo i da je touchpad poprimio uobičajeniji izgled nego što je to bilo s modelom 110. Tipke su se vratile na dno touchpada, što je bitno lakše za korištenje od tipaka sa strane na starijem modelu. Osjetljivost i preciznost touchpada su za svaku pohvalu – moći će bez problema zamijeniti miša u nekim zadaćama kraćeg trajanja.

Korisnici koji puno polažu u izgled računala bit će zadovoljni činjenicom da je Mini 210 dostupan s pokrovom u više različitih boja, ali im se neće svidjeti to što na njegovu kućištu ostaju otisci prstiju nakon svakog dodira. Računalo izloženo svjetlu poslije korištenja izgleda kao da ga je kroz ruke provuklo stotinu ljudi.

Naš testni model je bio isporučen s operativnim sustavom Windows 7 Starter i tvrdim diskom kapaciteta 160 GB. Windowsi sasvim ugodno rade na ovom malom računalu, usudili bismo se reći  možda čak i bolje od Windowsa XP Home koji su donedavno bili standard za ovu vrst računala. Disk obrće svoje ploče brzinom od 5.400 o/min, a oni kojima to nije dovoljno brzo mogu kupiti jači model s diskom kapaciteta 250 GB i brzinom vrtnje od 7.200 o/min. Smatramo da za tako brzim diskom nema neke velike potrebe jer ovo nije računalo koje će se koristiti svaki dan, cijeli dan. Osim toga, brži disk će zasigurno povećati potrošnju energije i skratiti trajanje baterije.

Ugrađeni monitor dijagonale 10,1 inča i razlučivosti 1024x600 piksela daje prilično dobru sliku. Nažalost, presvučen je sjajnim pokrovom koji reflektira sve što se nalazi ispred njega, pa ćete često mijenjati svoju poziciju da biste smanjili odraz na zaslonu. Nije nam se svidjelo ni kako je baterija pričvršćena za kućište ovog računala. I nakon osiguravanja s dvije bravice, baterija se nastavila gibati, što je prilično iritantno, iako pomicanje nije veliko. Sumnjamo da bi se situacija s micanjem baterije mogla pogoršati nakon dužeg korištenja računala, ali to nikako nismo mogli provjeriti u našem relativno kratkom testu.

HP Mini 210 je vrlo dobar netbook i, kad pogledamo njegove mane i prednosti kroz cijenu od oko 2.500 kuna, koliko je potrebno izdvojiti za njega, moramo priznati da njegove mane blijede, a prednosti se ističu.

HP Mini 210
CPU: Atom N450 1,6 GHz
Memorija: 1 GB
Tvrdi disk: 160 GB
Mrežno sučelje: Ethernet, WiFi
Čitač memorijskih kartica: SD
USB konektori: 3 komada
Cijena: 2.500 kuna
Uređaj ustupio: HP Hrvatska
www.hp.com