GLASINE I TESTOVI

Nestrpljivi smo - kada uopće stiže mobilna perjanica Nokia 9?

06.06.2017 u 11:05

Bionic
Reading

Stigao je i lipanj, a od mobilne perjanice s oznakom Nokia 9 u službenom smislu ni traga ni glasa, očekivanjima usprkos. Što se pak tiče glasina, čini se kako su se neki blogeri imali priliku i poigrati s uređajem, iako on još nije namijenjen otkrivanju. Kada onda stiže?

Prema informacijama iz ožujka ove godine, Nokia 9 bi mogla svjetlo dana ugledati ovaj mjesec, ako su osigurani dovoljni proizvodni kapaciteti za Qualcommov najsnažniji čip (Snapdragon 835). Tomu u prilog ide i činjenica da se društvo sa stranice FrAndroid imalo priliku poigrati zaštićenim prototipom uređaja. 

Na internetu su se pojavili i prvi testovi brzine, koji otkrivaju kako se model Nokia 9 uistinu diči Snapdragonom 835, uparenim s 4GB, 6GB ili 8GB radne memorije, ovisno o tržištu kojem je uređaj namijenjen. K tome, nedavno uklonjeni filmić otkriva i kako bi top model pod brandom Nokia trebao nositi i dvostruki sustav kamerica, još jedan detalj kojeg je potvrdilo igranje FrAndroida s prototipom. 

Megapikseli nisu sve - no Nokia 9 bi trebala dvostruki sustav senzora (svaki po 22MP uz Carl Zeiss optiku) mogla iskoristiti na više načina, od kojih se ponajviše očekuje mogućnost snimanja iz širokog i tele kraja (optički zoom). 

Najsvježije glasine govore još i o bateriji od vrtoglavih 3.800mAh, što je overkill za 5,5-inčni uređaj. Upravo zbog toga se na taj komad informacije gleda s posebno skeptičnim očima. 

Što se pak otkrivanja tiče - ne zna se zapravo ništa. Već mjesecima glasine govore o 'skorom otkrivanju' uređaja, no to se nije dogodilo. Ono što se sada sugerira je da će HMD Global otkriti model Nokia 9 u lipnju, srpnju ili kolovozu te da se u trgovinama neće pojaviti barem do rujna. Je li moguće da će Finci za otkrivanje čekati sve do sajma IFA u Berlinu?

Zvuči neobično, ali HMD Global je službeno najavio kako ove godine planiraju otkriti ukupno sedam Android pametnih telefona pod brandom Nokia.