TEHNO SAVJETI

Nepoznati brojevi, proslijeđene poruke i čudne poveznice - ovo su najčešći oblici prevara na WhatsAppu

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 24.08.2020 10:53
  • Objavljeno 24.08.2020 u 08:57
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: arivera

Popularna aplikacija za čavrljanje puna je sumnjivih poveznica, lažnih informacija i ljudi koji vas žele na jedan ili drugi način prevariti. Evo kako ih najlakše možete prepoznati

WhatsApp trenutno broji preko 1.5 milijardi korisnika, što znači da se ne moramo čuditi sve češćim prigovorima o spamu, prevarama i phishingu. Na nama je, doduše, da tih stvari budemo svjesni i da ne nasjedamo na pokušaje prevare. Pobrojali smo nekoliko najjednostavnijih načina na koje možete prepoznati spam na WhatsAppu.

Često prosljeđivane poruke

Većina korisnika WhatsAppa zna da aplikacija omogućava prosljeđivanje poruka iz jednog razgovora u drugi. Kako bi reducirao broj spama, WhatsApp je uveo posebnu oznaku za često prosljeđene poruke - ako se poruka proslijedi više od pet puta, dobit će drugu strelicu.

Ako vidite dvostruke strelice, skoro je sigurno da se radi o spamu.

Nepoznati brojevi

WhatsApp korisnicima omogućava slanje poruke bilo kojoj osobi čiji broj imate, što znači da pošiljatelj može negdje na webu pronaći informacije o kontaktu, kupiti listu aktivnih brojeva ili nešto slično te poslati vam neželjenu poruku.

Male su šanse da ćete u imeniku imati broj pošiljatelja, što znači da kad jednom dobijete poruku, ona će se vidjeti kao nepoznati broj. Naravno, ponekad ćete dobiti poruku od nepoznatog broja koja je zbilja prijatelj koji je promijenio broj, no većinuj vremena radit će se o spamu.

Sumnjive poveznice

Jako velika većina spama na WhatsAppu ima jednu jedinu svrhu, a ona je navući vas da pritisnete poveznicu. Ako ju pritisnete, ona vas može odvući na stranice koje će htjeti izvući vaše podatke, lozinke ili druge podatke koje bi hakeri mogli prodati na dark webu. Dobri primjeri ovakvih prijevara su čuveni WhatsApp Gold, 'Gubitak pretplate na WhatsApp' i hrpe vaučera.

Zahtjevi za upis lozinke

WhatsApp se nikad ne može koristiti kao metoda provjere u dva stupnja, te predlažemo da koristite softver posvećen provjeri u dva stupnja poput Google Authenticatora ili YubiKeyja, no oni redoviti dolaze u obliku standardnog SMS-a. Ako primite poruku putem WhatsAppa i u njoj piše da pošaljete lozinku, ne brinite. Ona ne znači da netko hoće hakirati vaš profil, već se radi o pokušaju prijevare koju bez osjećaja krivice možete izbrisati. Prije nego što to napravite, neće biti na odmet dodati broj na listu blokiranih kontakata.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!