ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Android 11 imat će jednu zanimljivu značajku, a tiče se kamere

21.08.2020 u 12:07

Bionic
Reading

Android 11 prisiljavat će aplikacije na korištenje predinstalirane aplikacije za kameru čak i kad ste instalirali drugu aplikaciju za tu svrhu i postavili ju kao početnu postavku

U izdanje 11 operativnog sustava Android Google uvodi promjenu koja će prisiljavati aplikacije na korištenje predinstalirane aplikacije za kameru čak i kad ste instalirali drugu aplikaciju za tu svrhu i postavili ju kao početnu postavku.

Time žele zaštititi sigurnost i privatnost korisnika, odnosno spriječiti zlonamjerne hakere u prikupljaju lokacijskih i drugih osjetljivih podataka.

Nije riječ o drastičnoj promjeni jer će brojne značajke kamere funkcionirati kao i obično. Na sličan način kamera funkcionira i na Appleovom pametnom telefonu iPhoneu.

Ali, razvojni programeri zabrinuti su kako će se taj Googleov potez negativno odraziti na njihovo poslovanje jer će aplikacije kamere koje nisu predinstalirane gurnuti u drugi plan.

I dalje ćete moći otvoriti aplikacije koje nisu predinstalirane i koristiti ih. Isto vrijedi i za aplikacije ugrađene u popularne aplikacije kao što su Snapchat, TikTok i Instagram.

Također, bit će moguće aktivirati kameru dvostrukim pritiskom na tipku za uključivanje/isključivanje, kao i pokretati odabranu aplikaciju za kameru iz drugih aplikacija.

Što se onda mijenja? Ako aplikacije za Android žele upotrijebiti aplikaciju za kameru koju ste dodali umjesto one predinstalirane, odabrat će predinstaliranu, piše Verge.