ISTRAŽIVANJE

Neovlašteno korištenje IT sustava redovita je praksa

19.05.2016 u 15:26

Bionic
Reading

Sigurnost podataka (54 posto) i nova rješenja zasnovana na cloud-platformi (52 posto) najvažnija su područja u koje IT odjeli europskih kompanija planiraju ulagati ove godine

Istraživanje Make IT Work koje je provela Toshiba Europe u suradnji s analitičkom kućom ICM Unlimited uključivalo je 400 menadžera zaposlenih u srednjim i velikim tvrtkama u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj.

Posebno naglašava izazove s kojima se suočavaju zaposleni u IT odjelima u jeku sve veće raznovrsnosti dostupnih uređaja i rastućeg trenda interneta stvari.

Raspon izazova kreće se od upravljanja softverskim nadogradnjama, što ispitanici iz Velike Britanije (36 posto) i Njemačke (39 posto) ističu kao najveće izazove tijekom upravljanja različitim uređajima istog korisnika, pa sve do zaštite od sigurnosnih prijetnji kojih je sve više zbog povećanog broja uređaja.


Uređaja koji se povezuju s kompanijskim podacima danas je više nego ikada. Prema istraživanju 62 posto zaposlenih za rad izvan ureda koristi vlastite uređaje, uključujući pametne telefone (42 posto) i tablet računala (31 posto), pa kompanije opravdano smatraju sigurnost podataka svojim najvišim prioritetom.

Tvrtke moraju provoditi učestali nadzor uslijed višestrukih prijetnji sigurnosti IT sektoru, zbog čega više od 60 posto ispitanih revidira svoju strategiju barem jednom godišnje. Širom Velike Britanije i Njemačke jedan od pet ispitanih IT menadžera smatra vanjske cyber napade najvećim rizikom po korporativnu sigurnost tvrtke, dok su virusi (22 posto) najveći razlog za brigu u Francuskoj.

Kako bi osigurale adekvatan balans sigurnosti i napredovanja zaposlenika dok koriste uređaje koji im omogućuju obavljanje posla, izuzetno je važno provoditi pametnu i promišljenu nabavu unutar IT sektora.

'Naše istraživanje otkriva da je neautorizirano korištenje IT sustava redovita praksa u organizacijama i da se smatra da su upravo zaposleni u IT odjelima (41 posto) najčešći prekršitelji postavljenih pravila.

Činjenica je da 81 posto starijih IT menadžera smatra kako sigurnost podataka treba biti prioritet prilikom ulaganja u IT sigurnost, a cyber napade vidi kao najveću prijetnju korporativnoj sigurnosti zbog čega je izuzetno važno da sami IT timovi primjene upravo to što savjetuju', rekao je Neil Bramley, direktor B2B PC poslovne jedinice tvrtke Toshiba Europe.

Uz sigurnost, kratka autonomija rada uređaja, odnosno 'slaba' baterija (41 posto) među najčešćim je pritužbama s kojima se susreću IT donositelji odluka.

Više:Make IT Work