NADOGRADNJA ZA AVG

Nemoj me pratiti online

28.03.2012 u 09:34

Bionic
Reading

Tvrtka AVG dodat će svom sigurnosnom paketu tehnologiju koja će korisnicima omogućiti veću kontrolu svoje privatnosti online

Tehnologija Do Not Track (iliti Nemoj pratiti) dostupna je kao besplatni dodatak AVG-ovim besplatnim i plaćenim softverskim paketima za sigurnost online. Omogućit će vam da spriječite pojedine oglašivačke mreže u dijeljenju vaših podataka nastalih dok surfate osobnim računalom.

Oslanja se pritom na dobrovoljnu suradnju oglašivačkih mreža i web siteova, što znači da ni jedni ni drugi nisu obvezni dosljedno se pridržavati toga pa u praksi to često ni ne čine, piše The Register

Tehnologija će, između ostalog, blokirati kolačiće zadužene za praćenje i informacije u URL-ovima. Moći ćete birati između izravnog blokiranja ili uključivanja i isključivanja od sitea do sitea.

U AVG-u kažu da ne smatraju da je praćenje samo po sebi loše. No korisnici imaju pravo na veću kontrolu toga kako se podaci o njihovim surferskim navikama prikupljaju i dijele.

Nova je tehnologija dostupna s aktualnom softverskom nadogradnjom. Kad je instalirate, vidjet ćete novu ikonicu u svom pregledniku. Kliknete li na nju, vidjet ćete što je ta usluga otkrila, kao i kontrolne mehanizme pomoću kojih možete odlučiti što ćete s time.

Nova nadogradnja softvera nudi i WiFi Guard, zaštitu od nepoznatih pristupnih točaka za WiFi. Pop-up prozor automatski će vas upozoriti pokušava li se vaš uređaj spojiti na nešto što dosad nije koristio.

Korisno kao jedan od elemenata zaštite protiv cyberkriminalaca, koji ponekad postave hotspotove s nazivima popularnih lanaca hotela, kafića i restorana da bi upali u računala neopreznih surfera.