hladan tuš

Nema više pranja rublja i kutija punih hrane: Zaposlenici Zuckerbergova carstva u šoku nakon povratka u urede

16.03.2022 u 11:12

Bionic
Reading

Kompanija je obavijestila zaposlenike da ostaju bez nekoliko besplatnih usluga, poput pranja rublja, kemijskog čišćenja odjeće i sobara

Meta će u sklopu novonajavljenih rezova ukinuti neke luksuzne povlastice za djelatnike koji rade u uredima, prenosi Guardian. Vlasnici Facebooka djelatnike su obavjestili o smanjenju povlastica poput besplatnog pranja rublja, kemijskog čišćenja odjeće i usluge sobara. Kompanija će također, prema izvješću New York Timesa, pomaknuti besplatnu večeru s 18 na 18.30.

Pomicanje besplatne večere znači da će manje zaposlenika zapravo jesti u kampusu, s obzirom na to da zadnji autobus odlazi u 18 sati. Zaposlenici će zbog toga morati birati između besplatnog obroka i besplatnog prijevoza do kuće. Ovaj će potez također spriječiti zaposlenike da natrpaju plastične posude preostalom hranom i tu hranu odnesu doma.

Glasnogovornica Mete Tracy Clayton rekla je da su 'naše (Metine) kulinarske usluge prije svega povlastica za ljude koji rade u kampusu. Želimo da se hrana nudi onima kojima ona najviše treba - djelatnicima koji ostaju prekovremeno raditi'.

Objava dolazi uoči masovnih povrata u ured 28. ožujka, uz naglasak da je kompanija ponudila i opcije nastavka rada s udaljenih lokacija ili od kuće. Neki su zaposlenici bili toliko razočarani novostima da su dali anonimnu izjavu New York Timesu.

Mnogi su u sekciji za komentare prigovorili na promjene, pitavši Metu je li provela bilo kakvu anketu prema kojoj će vidjeti kako će promjene utjecati na raspoloženje i radnu atmosferu unutar kompanije. Meta je kao odgovor na pritužbe rekla da će povećati stipendiju za wellness (koja pokriva troškove psihijatra, psihologa i liječnika, financijsko planiranje, brigu za djecu, starije ljude i kućne ljubimce).

Metin glavni tehnolog Andrew Bosworth branio je odluke i kritizirao povlašteni stav koji 'odzvanja u komentarima zaposlenika'. Jedan zaposlenik tima za pripremu hrane s druge je strane prigovorio zaposlenicima koji tvrde da će kritiziranje novih mjera 'naštetiti radnoj kulturi u Meti'.

Radna (ne)kultura

'Iskreno mogu reći da kad vidim zaposlenika kako doma nosi deset kutija natrpanih odrescima - lako steknem dojam da apsolutno nikog nije briga za radnu kulturu u Meti', napisao je. 'Odluka je donesena da sreže zlorabljenje besplatnih usluga.' Ovaj je odgovor u kratkom roku sakupio veliku podršku te postao najomiljenijim komentarom u razgovoru.

Metin je glasnogovornik New York Timesu rekao da će promjene reflektirati različite potrebe hibridne radne snage. 'Dok se vraćamo u ured, polagano adaptiramo usluge kako bi bolje reflektirale potrebe naših zaposlenika. Vjerujemo da će ljudi i timovi ubuduće biti drugačije raspoređeni te se posvećujemo izgradnji iskustva koje svima pomaže u uspjehu.'

Metin je direktor u veljači, podsjetimo, najavio promjenu imena Facebook u Meta te govorio o hipotetskom virtualnom svijetu pogonjenom proširenom i virtualnom stvarnošću. Malo kasnije je sve zaposlenike nazvao metamatesima te odlučno investirao u velik broj tehnologija koje će moći podržati njegovu viziju.

Rezultat je, unatoč ambicioznoj videoprezentaciji i progresivnom razmišljanju, bio pad dionice kompanije za 26,4 posto, dijelom uzrokovan velikim troškovima na nove projekte u metaverzumu.