IFA 2011

Ne baš velik izbor novih digitalaca

05.09.2011 u 15:08

Bionic
Reading

Berlinski sajam IFA koji se održava do 7. rujna bio je prilika mnogim proizvođačima da predstave nove digitalne fotoaparate i formacijski pripadajuću periferiju. Većina njih nije iskoristila priliku da pokaže posve nove uređaje, nego su pokazali modele koji su nedavno imali svjetsku premijeru

Tako je Sony pokazao nedavno predstavljeni model NEX-7 koji se ističe OLED zaslonom WXGA rezolucije. Uređaj ima Exmor APS CMOS 24,3-megapikselni senzor, što ovaj fotoaparat titulira Sonyjevom perjanicom u ovoj kategoriji. Uređaj je sasvim spreman za 1080/60p AVHCD snimanje.

Osim toga, Sony je predstavio najtanji digitalni fotoaparat koji može snimati full HD video. Riječ je o modelu DSC-TX55 koji može snimati i 3D fotografije. Tanak je svega 12,2 milimetra, a ima rezoluciju od 16,2 megapiksela. Uređaj ima 5x optički zoom.

Samsung je ipak išao na predstavljanje potpuno novih uređaja. MultiView MV800 koristi cijelu zadnju stranu za zakretanje, što znači da se zaslon može koristiti iz nekoliko uglova. Fotoaparat ima senzor od 16,1 megapiksela, 5x optički zoom i 26 mm širokokutnu leću. Dodatne značajke uključuju korisničko sučelje Smart Touch 3.0, sa standardnim i personaliziranim pozadinama koje omogućuju korisnicima povlačenje i pregledavanje izbornika opcija i pokretanje tražene značajke jednim dodirom.

Drugi SLR uređaj NX200 ima 20 megapiksela i predstavlja Samsungov top-model u kategoriji 'digital imaging'. Profesionalnu kvalitetu osiguravaju značajke poput leće i-Function, koja omogućava kontrolu ekspozicije. Prednost korisnicima donosi i devet leća dostupnih za sustav i-Function. Jednako koristan je i Smart Panel, koji sadrži intuitivne značajke poput Hot Keya, koji korisnicima omogućava jednostavni prelazak kroz ključne značajke bez potrebe da prolaze kroz zbunjujuće izbornike kako bi postigli željenu snimku.

Fujifilm je predstavio model X10 čiji izgled ima retro štih. Opremljen je 12-megapikselnim senzorom EXR CMOS, kao i optičkim zaslonom, podrškom za RAW te novim sustavom za stabilizaciju slike. Standardno, može snimati videozapise od 1080p.