NOVI ŽIVOT

Ne bacajte još stari mobitel, evo kako ga pametno iskoristiti

25.01.2016 u 05:39

Bionic
Reading

Umjesto puta u reciklažno dvorište ili u oglasnik, čamljenja u mraku ladice ili na polici između knjiga, vaš pametni telefon može imati funkciju i nakon što ga tehnološki napredak galopom pregazi. Evo nekoliko prijedloga

Konzola za virtualnu stvarnost
Zahvaljujući Googleovom Cardboardu i sličnim uređajima, možete pretvoriti smartfon (ukoliko je kompativilan) u jeftinu i zabavnu konzolu za virtualnu stvarnost.

Daljinski upravljač
Ukoliko vaš pametni telefon ima infracrveni odašiljač, vrlo je vjerojatno kako ga možete preobraziti u daljinski upravljač za niz uređaja uz pomoć odgovarajuće aplikacije. A ima ih za sve tri najveće softverske platforme: Android, iOS i Windows phone.

Dobit ćete novi daljinski ne samo za televizore, već i za niz drugih gadgeta (pa i za Chromecast); lagan, sa zaslonom osjetljivim. na dodir. Trebate se samo sjetiti napuniti ga svakih dan-dva.


Kompaktni medijski centar
Stari smartfon možete preobraziti u medijski centar instalacijom softvera Kodi (ukoliko je Android u pitanju). Zahvaljujući USB OTG-u, možete spojiti vanjski tvrdi disk na pametni telefon i uživati u multimedijalnim sadržajima na cijeloj kućnoj mreži, isporučenim sa starog Androida.

Digitalni okvir za fotografije
Svi ovdje navedeni savjeti vrijede i za tablet računala, ali to se posebno odnosi na ovaj. Ako je zaslon vašeg uređaja netaknut, poslužit će kao privlačan okvir za digitalne fotografije. Na raspolaganju su vam različite aplikacije i alati koji će pomoći u preobrazbi, uz uvjet da je moguće učitati fotografije na mobitel.

Za Android potražite aplikaciju Video Slideshow, dok za iOS preporučamo Digital Photo Frame.

Snimač zvuka
Pametni telefoni imaju ugrađene mikrofone koji mogu poslužiti i z abilježenje drugih zvukova, ne samo prijenos vašeg glasa do sugovornika. I za to postoje odgovarajuće aplikacije, ponajprije one za diktiranje.

Alternativa je upotrijebiti značajku za bilježenje zvuka kako bi uhvatili i pohranili drage i značajne trenutke, poput koncerta. Bavite li se podcastom, možete snimiti emisiju koristeći stari smartfon sa Soundcloudom, a glazbenici ga mogu upotrijebiti za snimanje demo snimke.


Prijenosni studio
Iskoristite to što su pametni telefoni lako prijenosni. Spojite gitaru na iPad, instalirajte aplikacije prijenosnog studija na uređaje s Androidom (Walk Band, FL, Studio Mobile) i iOS-om (Garageband ili KORG gadget).

Reproducirajte glazbu
I kad više neće može poslužiti za puno toga drugog, vaš smartfon vjerojatno će i dalje moći puštati MP3-ce bez problema ili streamati radio postaje. Povežite ga sa slušalicamaili bežičnim Bluetooth zvučnikom i eto veselja.

Pretvorite ga u zgodno prijenosno računalo za vozilo
Ako vas može zabavljati kod kuće, zašto ne bi i u automobilu? Vjerojatno nećete moći do podataka o stanju vašeg vozila, ali može poslužiti za puštanje glazbe, slušanje radija, navigaciju i zabavljanje suputnika.


Ponesite ga kao kameru za izlazak ili plažu
Zašto bi novi mobitel izložili riziku oštećenja ili gubitka ako imate stari? Dok tulumarite ili uživate na suncu, fotografirajte sa starijim uređajem i koristite javno dostupne wi-fi mreže za prijenos fotografija u računalni oblak, pa potom i dijeljenje na Facebooku i Instagramu.

Koristite ga kao mini video kameru
Prethodno navedeno ne vrijedi samo za fotografije, već i za video zapise. Proširite memoriju koliko je maksimalno moguće i bacite se na snimanje. Neki od starijih uređaja, poput Lumia, imaju doista impresivan hardver za snimanje.

Više:Make Use Of