pop kultura i znanost

Nazivi novootkrivenih buba otkrivaju čime se znanstvenici bave u slobodno vrijeme

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 16.03.2019 07:20
  • Objavljeno 16.03.2019 u 07:20
Pajtonovac John Cleese, Lady Gaga, zmajevi Daenerys Targaryen i Brad Pitt - samo su neke od osoba i likova iz popkulture čija imena nose razne biljke i životinjske vrste

Pajtonovac John Cleese, Lady Gaga, zmajevi Daenerys Targaryen i Brad Pitt - samo su neke od osoba i likova iz popkulture čija imena nose razne biljke i životinjske vrste

Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Više od stotinu novootkrivenih vrsta buba s indonezijskog otoka Sulawesi dobilo je nazive prema imenima izvedenima iz pop kulture, znanosti, pa čak i grčke mitologije

Stotinjak životinja nedavno katalogiziranih u časopisu ZooKeys, njih 103, da budemo precizni - uključujući žiške, sitne kukce koji provode život unutar mahunarki - nazvano je po majstoru Yodi, prirodoslovcu Charlesu Darwinu i grčkoj božici Artemidi, zaštitnici djevojaka i poroda.

Odana je i počast pionirima DNA istraživanja Francisu Watsonu i Jamesu Cricku. A kad je ponestalo ideja, znanstvenici su se okrenuli junacima iz mladosti pa su žišcima nadjenuli imena po junacima francuskih stripova o Asterixu, Obelixu i psiću Idefixu.

Životinjskih vrsta više nego imena

Novoopisane vrste žižaka pripadaju rodu Trigonopterus i dosad su umakle pažnji znanstvenika koji već godinama istražuju biološki raznolik indonezijski otok Sulawesi, smješten između Bornea i Nove Gvineje. Dosad je jedini poznati član roda bio T. fulvicornis, vrsta opisana još 1885. godine.

  • +2

Slavne osobe i njihove bube

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Pronašli smo stotine vrsta na susjednim otocima, Novoj Gvineji, Borneu i Javi', rekao je Alexander Riedel, entomolog iz njemačkog grada Karlsruhea. On je s indonezijskim kolegama proveo terenska istraživanja otoka i prikupio nekoliko tisuća primjeraka žižaka. DNK analiza potvrdila je da je riječ o različitim vrstama kukaca.

Nazivi izvlačeni iz telefonskih imenika

Znanstvenicima je jasno da su ovim istraživanjem tek zagrebali površinu. Vjeruje se da je tri četvrtine postojećih insekata još uvijek neidentificirano. A kako je riječ o stotinama tisuća vrsta, znanstvenicima ponestaju imena kojima bi ih opisali. Taj posao može biti velika gnjavaža. Stoga ne čudi to da su prilikom istraživanja na Novoj Gvineji jednostavno otvorili telefonski imenik i nasumce odabrali prezimena. Tako je, naprimjer, prezime Morea dalo ime trigonopterusu koji je postao T. moreaorum.

Bube koje su dobile nazive prema zmajevima iz serije 'Igra prijestolja'

Izvor: Društvene mreže / Autor: Global1 News Network

Većina istraživača bazira imena prema mjestu na kojem je vrsta otkrivena ili prema jedinstvenom skupu fizičkih značajki. No ponekad entomolozi postaju kreativni. Eto, nedavno otkriveni T. obelix, nazvan u čast Obelixa, crtanog junaka koji je upao u lonac s čarobnim napitkom, malo je veći od T. asterixa i bitno veći od T. idefixa, sićušnog žiška koji je dobio ime po psiću iz istog crtanog serijala. Mali i zeleni stanovnik šume nazvan je pak T. yoda.

Inspiracija u junacima filmova i serija

Kako je krenulo, ubrzo bi se mogli potrošiti svi crtani, filmski i književni junaci pop kulture. Drogon, Rhaegal i Viserion, tri zmaja Daenerys Targaryen iz 'Igre prijestolja', prošle godine dali su imena balegarima koji se odsad zovu Gymnetis drogoni, Gymnetis rhaegali i Gymnetis viserioni. Prije toga jedan je žižak nazvan T. chewbacca jer je istraživače izgledom podsjetio na junaka 'Zvjezdanih ratova'.

Inspiraciju za imena istraživači crpe s raznih strana. Nekad su to junaci serija, knjiga i filmova, nekad velike povijesne ličnosti, političari, sportaši i prije svih pop pjevači. Za imena raznih buba zaslužni su tako Ivan Pavao II, George W. Bush, Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Bill Clinton, ali i Adolf Hitler, baš kao i holivudske zvijezde Kate Winslet, Liv Tyler ili Arnold Schwarzenegger, po kojem je jedan kornjaš dobio ime zbog nabildanog izgleda tijela.

  • +5
  • +2

Bube

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Freddie Mercury dao je ime raku, Jim Morrison izumrlom gušteru, a 'princ tame' Ozzy Osbourne - žabi. Neki puževi nose imena Joea Strummera, Franka Zappe i Micka Jaggera. Angelina Jolie, Bob Marley, Buddy Holly, Johnny Cash, Bono i slovenska skijašica Tina Maze dali su imena paucima. Beyonce je konjska muha Scaptia beyonceae, osnivač Playboya Hugh Hefner postao je kunić Sylvilagus palustris hefneri, a John Cleese madagaskarski lemur Avahi cleesei.

Trilobiti, člankonošci izumrli krajem perma, nose imena prema članovima Sex Pistolsa, Rolling Stonesa, Johnu Lennonu i Paulu Simonu. Ose nose nazive po Shakiri, Bradu Pittu i Pink Floydima, a mnogočetinaši i oblići po Beatlesima. Stari hipik Jerry Garcia dao je ime žoharu zvanom Cryptocercus garciai.

Megapopularna Lady Gaga

No čini se da je znanstvenike posebno inspirirala megazvijezda popularne kulture Lady Gaga. Njenim imenom krštena je tajlandska parazitska osa Aleiodes gaga, izumrli sisavac Gagadon minimonstrum te čak 19 vrsta paprati koje nastanjuju Središnju i Južnu Ameriku, Meksiko, Arizonu i Teksas.

Bivši američki predsjednik Barack Obama na Wikipediji je kao donator imena spomenut 17 puta, od naziva za parazitskog beskralježnjaka strunaša Paragordius obamai, preko vrste lišaja Caloplaca obamae, do parazita Baracktrema obamai, krvnog metilja koji obitava u plućima ugroženih slatkovodnih kornjača jugoistočne Azije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!