U SAMO 20 MINUTA

Naučite kako snimiti time-lapse Mliječnog puta

21.11.2014 u 06:35

Bionic
Reading

Zahvaljujući trudu astrofotografa Iana Normana, ljubitelji fotografije se mogu okušati u snimanju nevjerojatnih prizora koji krase nebo - i to u pokretu. Autor, inače poznat sa stranice Lonely Speck, odlučio je godine iskustva prenijeti u jednostavne vodiče, koje može pratiti bilo tko u posjedu nešto sitno foto-opreme

Norman je u videu od kakvih dvadesetak minuta odlučio objasniti sve, od osnova kako snimiti Mliječni put na što je moguće kvalitetniji način, do jednostavnog snimanja više takvih fotografija uzastopno, kako bi se naposljetku dobio time-lapse filmić.

Za snimanje uobičajenih fotografija naše galaksije, Norman navodi kako korištenje 'opake' opreme nije potrebno, no za profesionalne rezultate je svakako poželjno imati i par dodataka za fotoaparat s mogućnosti manualne kontrole. Lokacija na kojoj nema previše svjetlosnog zagađenja je ključna, jer bez toga niti najboljom opremom nije moguće dobiti nešto dobro. Nakon snimanja, najbitniji dio je obrada svog snimljenog materijala u nešto što će u konačnici rezultirati prizorom od kojeg zastaje dah:

Za one koji traže više informacija vezanih uz astrofotografiju, Norman radi na posebnom priručniku koji se redovito osvježava novim dijelovima.