MINISTAR NE RAZUMIJE STUDENTSKI PROSVJED

'Naši su roditelji već platili 'besplatno' Fuchsovo studiranje'

  • Autor: A. Ž./Hina
  • Zadnja izmjena 28.09.2011 15:20
  • Objavljeno 28.09.2011 u 13:57
Prosvjed studenata Filozofskog fakulteta (3)

Prosvjed studenata Filozofskog fakulteta (3)

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Studenti zagrebačkog Filozofskoga fakulteta održali su danas prosvjednu akciju pred fakultetom tražeći besplatno obrazovanje, odnosno, da javno školstvo financira država te da bude dostupno svima pod jednakim uvjetima

'Besplatno za brucoše nije besplatno obrazovanje' - poručili su studenti na prosvjednoj akciji, napominjući da još, iako je kraj rujna, ne znaju po kojem će modelu plaćati studij i hoće li studenti po osobnim potrebama morati izdvojiti šest tisuća kuna za nastavak školovanja. Sigurno je, kažu, to da će druga, kao i treća i četvrta godina plaćati, ali još ne znaju po kojem modelu.

Studenti ističu da su njihovi roditelji novac za školovanje već izdvojili preko poreza te da 'ne namjeravaju biti pasivni promatrači Fuchsova modela besplatnog studiranja'.

Dekan Fakulteta Damir Boras izjavio je da se studenti mogu upisati, a tijekom druge ili treće godine studija vidjet će se kako će se ti troškovi namiriti. Prva godina, prema predviđenom sporazumu, neće plaćati školarinu, a druga će se godina, prema sadašnjem stanju stvari, morati rješavati na drugi način. Napomenuo je da se o tome na današnjem Fakultetskom vijeću neće raspravljati, jer to još nije pripremljeno, a nije potpisan ni ugovor, prije kojega se ništa neće početi naplaćivati.

Boras je kazao da je Sveučilište pregovaralo s Ministarstvom znanosti o pokrivanju troškova participacije studenata. 'Ove je godine ugovor pripremljen i prihvaćen načelno na Senatu Sveučilišta. Prema jučerašnjim informacijama, on još nije potpisan jer su dogovarani neki tehnički detalji', kazao je dekan. Rekao je i kako je vlada predvidjela sredstva u proračunu te da je Ministarstvo podmirilo obaveze vezane za akademsku 2010/11. godinu.

Jurica Galoić

Jurica Galoić

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Školarina za studente po osobnim potrebama za preddiplomske studije iznosi 6.000 kuna godišnje, a na diplomskom studiju svi plaćaju 4.000 kuna godišnje. Studenata po osobnim potrebama ima oko 40 do 50 posto, kazao je Boras koji je u dilemi treba li teret podijeliti svima jednako ili ostaviti onima koji su se upisali iz osobnih potreba. 'To je moje osobno mišljenje i to ćemo raspraviti na Fakultetskom vijeću', rekao je. Osobno mislim da treba što više ulagati u obrazovanje, kazao je dekan Boras navodeći kako Hrvatska daje oko 149 eura za obrazovanje po stanovniku dok primjerice Portugal, najslabija članica EU, daje dvostruko više.

Fuchs: Ne razumijem protiv čega se studenti bune

Resorni ministar Radovan Fuchs novinarima je nakon aktualnog prijepodneva u Saboru kazao: 'Ministarstvo je izvršilo svoje obaveze koje je Vlada RH donijela svojom odlukom, znači zaključila je ugovore sa sveučilištima za prošlu i pretprošlu godinu o pokrivanju svih troškova za prvu godinu i diplomske studije i sukladno tim ugovorima su obaveze izvršene.'

'Što se tiče besplatnog studiranja za sve redovite studente koje studenti opet traže, to je sve u prijedlogu novog zakona, protiv kojeg su isti ti studenti jako puno protestirali, prema tome, ne razumijem protiv čega sada prosvjeduju', kazao je Fuchs.

Upitan po kojem modelu će se plaćati školarine i zašto nisu isti kriteriji za sve fakultete, Fuchs je kazao da su kriteriji isti za sve fakultete.

'Agencija ispituje slučaj riječkog srednjoškolca'

Komentirajući slučaj riječkog srednjoškolca koji se zbog pet jedinica ispisao iz škole, a potom ocjene u rekordnom roku ispravio u privatnoj gimnaziji i sada traži povratak, Fuchs je samo kratko kazao: 'Inspekcija radi svoj posao i postupak je u tijeku, sad izlazi na teren Agencija za odgoj i obrazovanje i slučaj se ispituje. Konačno ćemo sve reći kad sve bude gotovo, a o nekim moralnostima čina neka razmišljaju oni koji su to sve pokrenuli.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!