kakvo otkriće!

NASA potvrdila: TV ekipa je tražeći olupine iz II. svjetskog rata pronašla ostatke uništenog Challengera

11.11.2022 u 13:01

Bionic
Reading

Dokumentaristi History Channela su tražeći olupine zrakoplova iz Drugog svjetskog rata u moru oko Floride otkrili ostatke NASA-ine svemirske Challenger, uništene 73 sekunde nakon polijetanja 1986. godine

Čelnici NASA-e pogledali su snimku podvodnog ronjenja s istočne obale Floride i potvrdili da prikazuje artefakt iz svemirskog šatla Challenger.

Artefakt je otkrila televizijska ekipa History Channela koja je tražila olupine zrakoplova iz Drugog svjetskog rata. Ronioci su primijetili veliki objekt djelomično prekriven pijeskom na morskom dnu. Blizina svemirske obale Floride, uz modernu konstrukciju predmeta, naveli su tim da kontaktira s NASA-om.

‘Iako je prošlo gotovo 37 godina otkako je sedam odvažnih i hrabrih istraživača izgubilo živote na Challengeru, ova će tragedija zauvijek ostati urezana u kolektivnom sjećanju naše zemlje. Milijunima diljem svijeta 28. siječnja 1986. još uvijek se čini kao jučer', rekao je NASA-in administrator Bill Nelson. ‘Ovo otkriće daje nam priliku da još jednom zastanemo, da se podsjetimo na sedam pionira koje smo izgubili i razmislimo o tome kako nas je ova tragedija promijenila. U NASA-i temeljna vrijednost sigurnosti je, i mora zauvijek ostati, naš glavni prioritet, pogotovo jer naše misije istražuju više svemira nego ikad prije’, dodao je Nelson.

Veliki kvar 73 sekunde nakon polijetanja rezultirao je gubitkom Challengera i sedam astronauta u njemu. Istraga agencije kasnije je pokazala da su neočekivano niske temperature utjecale na integritet brtvi O-prstena u spojevima segmenta raketnog nosača na čvrsto gorivo.

  • +23
36 godina od katastrofe Challengera Izvor: Profimedia / Autor: AFP

Lansiranje je planirano kao 25. misija shuttlea. Dok je letjelica čekala preko noći na lansirnoj rampi 39B u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi, hladna fronta donijela je izuzetno niske temperature, uzrokujući stvaranje leda na šatlu. Unatoč zabrinutosti koju su izrazili neki zaposlenici, upravitelji su odobrili misiju za lansiranje, a polijetanje se dogodilo u 11.38 po istočnom vremenu.

Dokumentarni film History Channela koji prikazuje otkriće Challengerovog artefakta trebao bi biti emitiran u utorak 22. studenog. Iako će se epizoda pojaviti kao dio serije o Bermudskom trokutu, artefakt je pronađen u vodama uz floridsku svemirsku obalu, daleko sjeverozapadno od područja popularno poznatog kao Bermudski trokut.