NOVE TEHNOLOGIJE

NASA planira sakupljati svemirsko smeće – velikom vrećom na napuhavanje

05.09.2023 u 10:40

Bionic
Reading

TransAstrina vreća za smeće bi se napuhala u orbiti te sakupljala komadiće otpada otvaranjem i zatvaranjem oko plutajućih objekata

Sakupljanje svemirskog smeća moglo bi biti jednostavno poput trpanja komada starih svemirskih brodova u veliku vreću i slanje istih u orbitalni centar za reciklažu. Tako barem kažu iz startupa TransAstra koji sve to planira izvesti –vrećom na napuhavanje.

NASA je nedavno ovoj kalifornijskoj kompaniji dodijelila ugovor od 850.000 dolara kojim će izgraditi vreću za svemirski otpad te njezinu tehnologiju demonstrirati na tlu, piše SpaceNews.

Vreća je izvorno napravljena za misiju Asteroid Redirect kojom je startup planirao loviti asteroide i s njih sakupljati ogromno kamenje. Premda je osnovni koncept trebao poslužiti za svemirsko rudarstvo u niskoj Zemljinoj orbiti, TransAstra je nedugo nakon toga shvatila da se njihove vreće na napuhavanje mogu koristiti i za sakupljanje orbitalnog otpada.

Globalna mreža za nadzor svemira američkog Ministarstva obrane prati više od 27.000 komada orbitalnog otpada, s time da je velik broj manjih komada još neotkriven. Taj će se broj nastaviti povećavati povećavati paralelno s globalnom svemirskom industrijom. Zapravo, stvari su postale toliko loše da je metu nadolazeće misije uklanjanja svemirskog smeća pogodio još jedan komad svemirskog smeća prije nego što ga je divovska pandža uspjela očistiti.

TransAstra se nada da će svoju torbu za hvatanje postaviti u orbitu. Tamo će se uređaj napuhati i prikupiti nekoliko komada otpada dok je povezana sa svemirskim tegljačem Worker Bee. Potom će se vratiti u postaju za recikliranje u orbiti pod imenom ThinkPlatform.

'Ponovljena putovanja sakupljanja orbitalnog otpad i njegovog transportiranja u Zemljinu atmosferu na odlaganje zahtijevaju značajnu količinu goriva i vremena', izjavila je Nicole Shumaker, potpredsjednica strateškog partnerstva TransAstre, citirana u SpaceNewsu.

'Stanice za recikliranje u svemiru rješavaju ovaj problem i pretvaraju ono što je prije bila obveza u sredstvo koje ne samo da ublažava orbitalni otpad, već otvara nove mogućnosti za proizvodnju i izgradnju u svemiru', ustvrdila je.