PUTOVANJE U SVEMIR

NASA-ine nastambe na Marsu mogle bi biti izgrađene od - gljivica

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 17.01.2020 08:01
  • Objavljeno 17.01.2020 u 08:01
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Koncept dolazi u sklopu NASA-inog plana za alternativna rješenja te bi, prema znanstvenicima, mogao zbilja funkcionirati

Izgradnja ljudskih nastambi na Marsu bilo bi lako da Zemlja i Crveni planet nisu toliko udaljeni. NASA unatoč tome planira izgraditi marsovske nastambe uz pomoć niza potencijalnih alternativnih metoda. Jedna od njih je i izgradnja nastambi od gljivica.

Program NIAC (Nasa Innovative Advanced Concepts) financira istraživanje mogućnosti korištenja miko-arhitekture koja koristi gljivice kako bi izgradila nastambe na Mjesecu i Marsu.

Koncept o kojem je riječ strukture na Crvenom planetu i našem satelitu pokušava izgraditi uz pomoć micelija. 'Ta sićušna vlakna precizno stvaraju složene strukture te se umrežuju u kompleksnije veće strukture poput gljiva' piše u službenoj objavi američke svemirske agencije. Uz objavu je stigao i video u kojem je moguće vidjeti i nekoliko konceptnih ilustracija.

Koncept nastambe uključuje troslojnu kupolu s vodom na vanjskom rubu i cijanobakterija na unutrašnjem. U sredini se, doduše, nalazi sloj micelija koji se hrani i raste unutar same kupole.

NASA tvrdi da bi struktura bila 'pečena kako bi ubila sve oblike života te osigurala strukturalni integritet i osigurala da zemaljski život ne zagadi Mars i tamošnji (potencijalni) ekosustav'.

Znanstvenici su već eksperimentirali s izgradnjom predmeta od micelija. Tim iz Stanforda i Browna je 2018. u NASA-inom centru za istraživanje Ames razvio funkcionalni stolac kao dio projekta athitekture uz pomoć micelija. Nakon što je rastao dva tjedna, stolac je izgledao kao dio scenografije horor filma - nakon čega su ga ispekli i pretvorili u potpuno funkcionalni komad namještaja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Velik potencijal

'Kad dizajniramo stvari u svemiru, bez problema možemo eksperimentirati sa materijalima i idejama i to u puno širem rasponu nego što bismo to radili na Zemlji' rekla je Lynn Rothschild, glavna istraživačica principa arhitekture micelija u NIAC-u. 'Nakon što ove prototipe razvijemo na drugim svjetovima, moći ćemo ih primjeniti i kod nas'.

Razvoj ove tehnologije još je u vrlo ranom stadiju razvoja, no pokazuje da znanstvenici rade na širenju horizonta u polju budućnosti međunarodnih nastambi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!