NAJBOLJI DO SADA

Napredan softver zna kako ćemo izgledati sa 80 godina

14.04.2014 u 15:30

Bionic
Reading

Program kojeg razvijaju na Sveučilištu u Washingtonu omogućava projekciju starenja djetetovog lica sve do 80. godine. Financiranje projekta su osigurali Google i Intel, a od posebnog značaja bi se mogao pokazati u slučajevima izgubljene djece

Pomoću internetskih pretraga, ovaj softver je izradio posebne algoritme o tome kako ljudi stare u licima, neovisno o osvjetljenju, izrazima i pozama na određenim fotografijama. Softver je u stanju izvesti i iskoristiti samo bitne informacije (po položaju piksela) i primijeniti ih na fotografiju djeteta, kako bi se moglo utvrditi kako izgleda u budućnosti - starije.


Najbitnije u cijeloj priči jest to da će policijske jedinice moći koristiti ovaj softver u pretragama za nestalim klincima, jer se on može izvoditi i na uobičajenim stolnim računalima.

Istraživači napominju kako je softver kudikamo složeniji od aplikacija za zabavu koje postoje već godinama, a koje tobože pružaju uvid u vaš izgled kada ste stariji. Ira Kemelmacher-Shlizerman, docentica sveučilišta na području računalnih znanosti i inženjerstva, navodi kako su otkrili da njihove metode funkcioniraju 'izvanredno dobro'. Kako to izgleda pogledajte u nastavku: