GOODYEAR I LSE ISTRAŽILI

Nalazite li se među ovih sedam tipova vozača?

09.01.2016 u 12:52

Bionic
Reading

Ispitivanje koje su proveli Goodyear i LSE otkriva da se na našim cestama dnevno susreće sedam različitih tipova ličnosti vozača

Jeste li među onim vozačima koji na putu na posao trube jer na zelenom svjetlu automobil ispred njih nije krenuo dovoljno brzo? Otvorite li kada prozor i vozaču u susjednom autu objašnjavate da je pogrešno skrenuo i napravio prekršaj? Ili možda prekršaje drugih uopće ne primjećujete?

Sve ispade i ostale postupke koji se ponekad vašim suputnicima čine nerazumljivima, sada možete opravdati znanstvenim objašnjenjem. Zaključci socijalnih psihologa iz Londonske škole ekonomije i političkih znanosti (LSE) naime pokazuju da vrijeme koje provedemo za volanom može biti vrlo stresno i puno frustracija na koje različito reagiramo.

Ispitivanje o socijalnoj psihologiji sigurnosti u cestovnom prometu koje su proveli LSE i Goodyear, otkrilo je da se vozači na cesti jako različito odazivaju na ponašanje drugih sudionika u prometu. Pritom je odlučujuće kako se pojedinac suočava sa svojim osjećajima i nesigurnošću. Na temelju toga istraživači su definirali sedam različitih tipova ličnosti koje se pojavljuju u situacijama s kojima se svaki dan susrećemo na cesti.

1.Učitelj: Želi da drugi vozači budu svjesni gdje su pogriješili, stoga ih voli poučavati o pogreškama. Za svoj trud u educiranju očekuje priznanje.

2.Sveznalica: Uvjeren je da ga okružuju sami nesposobnjakovići, a satisfakciju pokušava naći u ponižavajućem vikanju na druge vozače.

3.Natjecatelj: Uvijek mora biti ispred ostalih vozača i ljuti se kad mu netko stane na put. Ako ga netko želi preteći, odmah će ubrzati, a u koloni drži malu udaljenost od vozila ispred sebe tako da se nitko ne može ugurati ispred njega.

4.Osvetnik: Druge vozače želi kazniti za svaki pogrešan potez koji primijeti. Pritom se može dogoditi da izađe iz vozila i neposredno pristupi drugom vozaču.

5.Filozof: Postupke drugih vozača, ma kakvi oni bili, prihvaća bez problema i pokušava ih racionalno objasniti. Za vrijeme vožnje uspješno kontrolira svoje osjećaje.

6.Neutralni promatrač: Neprimjereno ponašanje drugih sudionika u prometu shvaća neosobno i smatra ih opasnim vozačima.

7.Bjegunac: Tijekom vožnje sluša glazbu ili razgovara telefonom te se tako izolira od vanjskih čimbenika. Bjegunci se radije posvećuju nečemu drugome da se ne trebaju baviti ostalim vozačima na cesti, a pritom je riječ o strategiji kojom se štite da ih drugi ne mogu uvrijediti.

Većina spomenutih uzoraka ponašanja može izazvati opasne situacije u prometu i zato je upravo razumijevanje svoga ponašanja prvi korak do boljega ovladavanja ponašanja i posljedično sigurnije vožnje.
Istraživačkim projektom koji će ubuduće donijeti dodatne zanimljive i korisne proizvode LSE i Goodyear žele utvrditi kako vozači na cesti utječu jedan na drugoga.

izvor: Goodyear