veliko slavlje 30. lipnja

Najstariji domaći fotografski portal Fotozine slavi 20 godina

  • Autor: Lucija Adžić
  • Zadnja izmjena 05.06.2018 15:49
  • Objavljeno 05.06.2018 u 14:21
Fotozine FotoJanjetina Vransko2010

Fotozine FotoJanjetina Vransko2010

Izvor: Promo fotografije / Autor: Fotozine.org

Sve je počelo još 1998. kad su povremena druženja zaljubljenika u fotografiju dobila virtualnu fotografsku platformu 'Žičani okidač'. Od tada se Fotozine razvio u jedan od najznačajnih fotografskih portala koji više od 9.000 članova koristi za razmjenu iskustava, savjeta i fotgrafija s druženja

Ljubitelji fotografije, bilo amateri i profesionalci, barem su jednom u potrazi za savjetima, dobrim fotografijama ili natječajima kliknuli na Fotozine, vodeći hrvatski portal namijenjen zaljubljenicima u fotografiju.

Ove godine Fotozine.org slavi dvadeset godina postojanja. Razvio se u funkcionalnu i prepoznatu društvenu mrežu u vrijeme kada je Mark Zukerberg još uvijek mislio da je Facebook godišnja komemorativna tiskovina namijenjena maturantima. Doživjeti 20. rođendan kontinuiranog djelovanja na mreži sviju mreža, danas spada u domenu internet arheologije.

Sve je počelo u lipnju 1998. kad su povremena druženja zaljubljenika u fotografiju, zahvaljujući osnivaču portala Janku Belaju, dobila virtualnu fotografsku platformu 'Žičani okidač'.

Jedan od doajena hrvatske računalne scene Miroslav Ambruš Kiš već je iduće godine u Večernjem listu apostrofirao platformu kao jedini domaći fanzin s fotografskim sadržajem koji svakako valja posjetiti. Mjesec dana kasnije i Jutarnji list upoznao je javnost s akcijama na Fotozinu, a zatim su o njima pisali i mnogi drugi mediji poput Slobodne Dalmacije, Buga, portala Vidi, HRT-a, pa i tportal.

Fotozine

Izvor: Screenshot / Autor: Fotozine

Početni entuzijazam ne samo da nije jenjao, već je tri godine kasnije prerastao u Fotozine.org, jedan od najznačajnih fotografskih portala u Hrvatskoj koji je kroz godine rastao kako sadržajno i konceptualno, tako i brojem članova kojih se do danas registriralo više od 9 000.

Vremenom su virtualni susreti članova evoluirali i u raznovrsna godišnja tematska druženja uživo te će tako svoju 20. obljetnicu Fotozine.org proslaviti 30. lipnja na Kamačniku 'Foto kotlićem' u organizaciji TZ. Vrbovsko.

Na ovoj adresi može se pronaći najstarije sačuvano izdanje 'Žičanog okidača' od 10. lipnja 1998. godine.

apple

Donosimo trikove profesionalnih fotografa za najbolje iPhone fotografije

Pogledaj galeriju
8

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!