VEĆI OD BRITANIJE

Na Zemlji otkriven jedan od najvećih vulkana u Sunčevom sustavu

06.09.2013 u 13:51

Bionic
Reading

Tim američkih znanstvenika otkrio je u vodama Tihog oceana golemi vulkan veličine Britanskog otočja, dimenzijama sličan divovima na Marsu i jedan od najvećih dosad poznatih u Sunčevom sustavu

William Sager, profesor s University of Houston i njegovi kolege prvi su put počeli istraživati vulkan još prije 20 godina. Pacifički gigant, nazvan Tamu masiv, nalazi se oko 1700 km istočno od Japana, a dio je podmorskog planinskog lanca koji je nastao prije 130 do 145 milijuna godina.

Do nedavno se nije znalo je li Tamu masiv jedinstven vulkan ili sustav sačinjen od mnoštva vulkanskih otvora. Prema izviješću predstavljenom u novom broju časopisa Nature Geoscience tim je na temelju niza dokaza, među kojima i uzoraka tla, potvrdio da ovaj vulkan potječe iz jednog izvora.

'Tamu masiv je najveći jedinstveni vulkan koji je ikada otkriven na Zemlji', rekao je Sager. 'Možda ima i većih vulkana jer postoje formacije kao što je primjerice Ontong Java plato, međutim, ne znamo jesu li oni jedinstven vulkan ili cijeli sustavi vulkana. On nije visok, ali je jako širok tako da su mu obronci vrlo blagog nagiba', pojasnio je.

Tamu masiv pokriva područje od oko 310.000 km2. Za usporedbu najveći aktivni vulkan, havajski Mauna Loa, ima površinu 5.180 km2 oko dva posto dimenzija Tamu masiva. Golemi vulkan Olympus Mons na Marsu, najviši poznati u Sunčevom sustavu, koji se za vedrih noći može vidjeti amaterskim teleskopom, tek je 25 posto veći od Tamu masiva.

Sager smatra da je zemaljski golijat utihnuo nekoliko milijuna godina nakon što se formirao. Istraživanja su pokazala da je lava iz njega tekla stotinama kilometara unaokolo te da su njezini slojevi debeli dvadesetak i više metara. Njegov se vrhunac nalazi na dubini od oko dva kilometra ispod površine oceana.