'measure'

Na Google Mapsu se pojavila još jedna korisna značajka

03.08.2018 u 08:53

Bionic
Reading

Kliknete li ne neku lokaciju desnim mišem, u izborniku će se pojaviti opcija 'izmjeri udaljenost'. Riječ je o novom Googleovom alatu koji mjeri stvarnu udaljenost, između točaka koje označite, kao i površinu nekog područja

Sigurno ste primijetili još jedan novi alat na Google Kartama koji mjeri stvarnu udaljenost između dvije točke. Za sada je dostupan u aplikacijama za Android i iOS te na Chrome pregledniku. Osim toga, isti alat omogućava i mjerenje površine – potrebno je samo spojiti početnu i završnu točku.

Kako biste alat pokrenuli u Chromeu potrebno je samo otvoriti Karte u pregledniku, a zatim kliknuti desnom tipkom miša na neku točku. Pojavit će se nekoliko opcija pa odaberite 'Izmjeri udaljenost'. Potom kliknite na lokaciju od koje želite krenuti, a zatim i onu gdje želite završiti. Ako je linija ravna, Google će izračunati zračnu udaljenost, no ako između dvije krajnje točke dodate još točaka, možete iscrtati put i tako izračunati stvarnu udaljenost.

Tijekom mjerenja, Google stalno pri dnu ekrana prikazuje udaljenost koju ste označili. Na istom će se mjestu pokazati i površina kad spojite početnu i krajnju točku.

Na mobilnim aplikacijama alat možete pronaći pod izbornikom unutar aplikacije. Pronađite lokaciju od koje želite krenuti, a zatim pod izbornikom pronađite 'Mjerenje'. Dodajte početnu točku, a potom iscrtajte put kojim se želite kretati. Kad pronađete krajnju lokaciju, kliknite na nju, a zatim na 'Dodaj točku'. Tada ćete vidjeti stvarnu udaljenost među točkama.

Kako biste promijenili mjernu jedinicu, u izborniku pronađite Postavke, potom Mjerne jedinice za udaljenost.

Google Maps Measure Izvor: Google Maps / Autor: tportal

Za što može poslužiti?

Alat mogu koristiti učitelji i profesori, te svi koje zanima udaljenost među nekim točkama. Primjerice, sami možete izračunati razliku među površinama nekih država ili provjeriti koliko vam je dug put od kuće do posla. Osim toga, možete izmjeriti površinu parcele koju želite kupiti ili organizirati rutu za trčanje ili vožnju biciklom.

Imajte na umu kako izračunata udaljenost ipak nije 100 posto točna, jer teren nije ravan, a na putu se nalaze razne prepreke.