DOŠAO SE UVJERITI

Musk posjetio Auschwitz nakon optužbi za antisemitizam na X-u: 'Tužno i tragično'

23.01.2024 u 13:16

Bionic
Reading

Vlasnik X-a (bivši Twitter) u ponedjeljak je posjetio mjesto nacističkog logora smrti

Vlasnik X-a, SpaceX-a i izvršni direktor Tesle Elon Musk, kojeg se optuživalo da podupire antisemitske teorije zavjere i kritiziralo zbog dopuštanja antisemitskih poruka na X-u, posjetio je u ponedjeljak mjesto nacističkog logora smrti Auschwitz-Birkenau.

Muskov posjet najozloglašenijem mjestu holokausta dogodio se prije zakazanog gostovanja kasnije tog dana na konferenciji o antisemitizmu koju je organizirala Europska židovska udruga u obližnjem poljskom gradu Krakowu.

Priznao je da je donedavno bio 'naivan' u pogledu razmjera antisemitizma, rekavši da je to zato što su većina njegovih prijatelja Židovi i on je imao malo dodira s tim u svom životu.

'Bilo je nevjerojatno dirljivo, tužno i tragično da ljudi mogu učiniti ovo drugim ljudima', rekao je Musk o posjetu logoru. 'Vidio sam ranije fotografije i videa, ali puno više te pogađa u srce kad to vidiš osobno.'

Musk je fotografiran u posjeti Birkenauu zajedno s podcasterom Daily Wirea Benom Shapirom, koji je također trebao prisustvovati konferenciji EJA.

Birkenau je selo u blizini Oswiecima, u južnoj Poljskoj, ograđeno bodljikavom žicom, gdje drvene barake za zatvorenike i ruševine plinske komore opstaju kao dokazi nacističkih zločina, te gdje stoji spomenik žrtvama. Ondje se svake godine održavaju međunarodne ceremonije.

'Prije dolaska Elona Muska na konferenciju Europske židovske udruge, sudjelovao je u privatnom posjetu Auschwitz-Birkenau s predsjedavajućim EJA-e rabinom Menachemom Margolinom, Benom Shapirom i Gidonom Levom koji je preživio holokaust. Musk je položio vijenac na zid smrti i sudjelovao u kratkoj memorijalnoj ceremoniji i službi kod spomenika u Birkenauu', stoji u e-poruci EJA-e.

Musk je trebao razgovarati o antisemitizmu online sa Shapirom na konferenciji u Krakowu, koja je održana uoči Međunarodnog dana sjećanja na holokaust 27. siječnja.

Milijarder se suočio s optužbama Lige za borbu protiv klevete, istaknute židovske organizacije za građanska prava, ali i drugih da tolerira antisemitske poruke na platformi prethodno poznatoj kao Twitter.

U studenom je izazvao negodovanje, uključujući i ono Bijele kuće, kada je na X-u odgovorio korisniku koji je optužio Židove da mrze bijelce i iskazuju ravnodušnost prema antisemitizmu objavom: 'Rekli ste pravu istinu.' Kasnije se ispričao za komentar, nazvavši ga 'najglupljim postom kojeg je ikada objavio'.

Nekoliko velikih brendova, uključujući Disney i IBM, prestali su se oglašavati na platformi prošle godine nakon što je liberalna zagovaračka skupina Media Matters otkrila da se njihovi oglasi pojavljuju uz pronacističke sadržaje i postove nacionalista. X je od tada tužio Media Matters, rekavši da je neprofitna organizacija sa sjedištem u Washingtonu izradila izvješće kako bi 'otjerala oglašivače s platforme i uništila X Corp'.

Nacisti su tijekom Drugog svjetskog rata u Auschwitzu ubili više od 1,1 milijun ljudi. Većina ubijenih bili su Židovi, ali među žrtvama su bili i Poljaci, Romi, sovjetski ratni zarobljenici, queer osobe i drugi. Ukupno je oko šest milijuna europskih Židova umrlo tijekom holokausta. Kada su Sovjeti oslobodili logor, pronašli su oko 7000 preživjelih, navodi Guardian.