ažurirajte lozinke

MUP upozorava: U tijeku je nova e-mail prijevara, ne nasjedajte!

07.08.2018 u 15:21

Bionic
Reading

Velika e-mail prijevara koja je prošlog mjeseca zabrinula ljude diljem svijeta pojavila se i u Hrvatskoj. MUP savjetuje da ne otvarate sumnjive privitke porukama, isključite web kamere, ažurirate lozinke i antivirusne programe

Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim je stranicama objavilo upozorenje o internetskim prevarama koje kruže e-poštom. Riječ je o automatiziranim porukama u kojima pošiljatelj tvrdi da posjeduje privatne snimke žrtve te ju ucjenjuje da ih otkupi uplatom novca.

Poruke se malo razlikuju ovisno o tome tko je napadnut, ali sve imaju nekoliko zajedničkih točaka: jednu od zaporki koju su primatelji koristili, obavijest o hakiranju računala i instaliranju zlonamjernog programa koji je snimao primatelja dok je bio na pornografskoj stranici te prijetnju kako će primateljevim kontaktima poslati taj video ako na račun prevaranata ne uplati kriptovalutu bitcoin.

Iz MUP-a kažu kako su primili veći broj prijava o takvoj vrsti ucjene.

'U posljednjih nekoliko dana uočena je pojava većeg broja prijava građana koji putem e-pošte primaju poruke u kojima pošiljatelj tvrdi da im je račun e-pošte kao i računalo kompromitirano', napisali su u upozorenju.

'Na osnovu navodnog eksplicitnog sadržaja počinitelj vrši ucjenu prema žrtvi uz prijetnju da će ukoliko žrtva ne uplati određeni iznos na počiniteljev bitcoin račun sav kompromitirajući sadržaj poslati žrtvinim Facebook / Messenger prijateljima, osobama iz imenika e-pošte i dr.', objasnili su.

MUP preporučuje:

  • ne otvarati sumnjive privitke u porukama od pošiljatelja koji nisu poznati jer takvi privitci mogu sadržavati maliciozne programe
  • biti oprezan prilikom slanja povjerljivih poruka koje sadrže slikovni ili video sadržaj
  • provjeravati isključenost web kamere ukoliko ju nije potrebno koristiti prilikom pregledavanja internetskog sadržaja
  • ažurirati svoje pristupne lozinke uz korištenje sigurnosno jače lozinke za svaki pojedini internetski servis
  • izbjegavati ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima
  • instalirati i redovito ažurirati antivirusne programe kao i operativne sustave.

Ako ste dobili poruku u kojoj vas netko ucjenjuje navodeći da posjeduje vašu lozinku, vjerojatnije je da su ju otkupili nego da su vas zbilja hakirali. Prije nekoliko godina baze podataka nekih stranica su procurile, a ukradeni su podaci velikih usluga kao što su LinkedIn, Yahoo i eBay. Možete provjeriti je li vaša zaporka bila u pokradenim bazama na web stranici Have I Been Pwned. Ako je, dobit ćete i obavijest o kojim se stranicama radi. No ako stranica vašu e-mail adresu označi kao sigurnu, uzmite to s dozom opreza.

Primjer takve poruke možete vidjeti na stranicama CERT-a.

  • +6
Godina koju je obilježio bitcoin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia