USUDITE SE

Možete li smisliti luđi recept od onih koje radi superračunalo?

06.03.2014 u 19:06

Bionic
Reading

Superračunalo koje je potuklo prvake kviza 'Jeopardy!' upregli su kako bi smislilo inovativne recepte za jela koja služe u IBM-ovoj pokretnoj kuhinji svima koji su voljni probati nešto novo

Watson je već impresionirao posjetitelje tehnološke konferencije u Las Vegasu prošlog tjedna receptima poput quichea sa šparogama na švicarsko-tajlandski način i austrijskog čokoladnog burita.

U IBM-u pripremaju aplikaciju koja će Watsonove izmišljotine i mogućnosti učiniti dostupnima širem krugu ljudi.


Jedno od najpoznatijih superračunala svijeta pretvoreno je u pomoćnika šefa kuhinje koji mu daju glavni sastojak i kuhinju neke regije kao uputu.

Watson potom lista po ogromnoj bazi recepata, podataka vezanih uz kuhinjsku kemiju i ljudskih okusa, kako bi glavni sastojak sljubio s nekim za koje se baš i ne bi očekivalo da idu skupa.

Rezultati ne zvuče uvijek kao nešto što bismo probali - recimo, kad su mu kao glavni sastojak dali jabuke, izbacio je recept za baltičku pitu s jabukom i svinjetinom, začinjenu češnjakom. Drugi recept bio je za musaku od svinjskog želuca, sa svježim sirom, paprikom i chedarom.

No dva šefa koja pripremaju i služe hranu iz IBM-ovog kamiona tvrde kako se još nije ponudio nešto što ne bi bilo ukusno.

Još od pobjede nad šampionima kviza Jeopardy! u IBM-u smišljaju načine kako moćnog Watsona učiniti što pristupačnijim što većem broju ljudi. Između ostalog, planiraju ga ponuditi u najam kao uslugu u računalnom oblaku.

Nekad je zauzimao čitavu sobu. Danas nije veći od tri kutije za pizzu, posložene jedna na drugu.

U IBM-u kažu kako je jedinstven zato što je programiran poput tradicionalnih računala i koristi umjetnu inteligenciju kako bi učio temeljem prethodnih iskustava te to znanje koristio za buduće akcije.

To je stroj za svijet s ogromnim količinama podataka koje mijenjaju svaku industriju i profesiju, ali je ujedno i ogledni primjer kognitivnog računarstva, koje ne samo što nam pomaže pronaći iglu u sijenu, već razumije i što je igla i što je sijeno i što je plast i zašto bi mogli trebati iglu, piše Daily Mail