ŠTO BI KAD BI

Možemo li tipkanjem napuniti laptop?

29.06.2014 u 09:38

Bionic
Reading

Za tipkovnicom provodimo puno vremena. Zar ne bi bilo fora kad bi mogli barem dio te energije iskoristiti za napajanje laptopa ili nekog drugog računala? Je li to moguće? Randall Munroe, autor poznatog stripa 'XKCD', napravio je izračun

Prema istraživanju koje navodi, za pritiskanje obične tipke potrebno je oko 1,5 milidžula, dok za veće - poput razmaknice ili entera - treba oko 2,5 milidžula. Super, ali koliko je uopće milidžul?

Prema Munroeovom objašnjenju, ta je količina energije dovoljna za zagrijavanje kapi vode za jedan posto stupnja. Ili za podizanje vjeverice na visinu od 300 mikrona, odnosno četiri lista papira posloženih jedan na drugi.


Nije baš puno, dakle. Što bi bilo ako bi puno tipkali? Pa, prosječna novela sadrži pola milijuna do milijun znakova. Kad bi ih sve ispisali, generirali bi čitav kilodžul, uz dodatni napor vjerojatno i više. To bi valjda bilo dovoljno?

Pa, i ne bi. Ta bi energija, koju ste generirali tijekom približno šest mjeseci, bila dovoljna za rad laptopa čitavih 15 sekundi.

Izvor:What If?