PROŠIRENA STVARNOST

Mogu li pametne naočale olakšati rad skladištarima? Mogu, evo i kako

05.04.2019 u 13:40

Bionic
Reading

Domaće rješenje koristi Microsoftov sustav Hololens kako bi djelatnicima olakšalo pronalaženje proizvoda koje treba premjestiti ili smjestiti, kao i omogućavanje očitavanja podataka o proizvodu

Kad netko spomene proširenu stvarnost (augmented reality), što vam prvo padne na pamet? Većina će se vjerojatno ponajprije dosjetiti Nianticove igre Pokemon Go, a vjerujemo kako će biti i onih koji će biti upućeni u druge primjene tehnologija s ovog širokog područja, poput obrazovanja, medicine, turizma...

No, proširena stvarnost - skupa s miješanom (mixed reality) stvarnošću - sve češće se za raznorazne svrhe koristi i u industriju. Jedan takav primjer imali smo prilike vidjeti tijekom konferencije WinDays19, gdje su Marko Ćorić (Combis) i Jerko Škorić (DivIT/Delta Reality) pokazali kako ih se može koristiti za poboljšavanje poslovanja u logistici.

  • +5
Atmosfera na konferenciji WinDays19 Izvor: Microsoft Hrvatska / Autor: Microsoft Hrvatska

U skladište partnera na sjeveru Hrvatske, veličine deset tisuća kvadratnih metara, implentirano je domaće rješenje koje koristi Microsoftov sustav Hololens kako bi djelatnicima olakšalo pronalaženje proizvoda koje treba premjestiti ili smjestiti, kao i omogućavanje očitavanja podataka o proizvodu kako bi se smanjila mogućnost pogreške.

Riječ je o skladištu s velikom količinom sitnog inventara koji često biva prebacivan s jedne lokacije na drugu, što djelatnicima otežava redovno praćenje trenutnog stanja zaliha.

Pametne naočale navode djelatnika do police na kojoj je proizvod smješten te mu ukazuju gdje se nalazi uz mogućnost pogreške do 30 centimetara.

Kako informacije očitava, šalje i prima putem tih naočala (koriste se glasovno upravljanje u kombinaciji s Microsoftovom digitalnom pomoćnicom Cortanom te Bluetooth i Wi-Fi), djelatniku su ruke slobodne za obavljanje drugih zadaća. Naočale je moguće također koristiti za snimanje video zapisa za obuku novih zaposlenika te za obučavanje na daljinu.

Osim za skladišne operacije, ove tehnologije mogu biti korištene u logistici za optimizaciju transporta i dostave krajnjem korisniku, kao i za poboljšavanje dodatnih usluga.

No, primjenu mogu naći i u drugim granama industrije, a može ih se i povezati i s autonomnim mobilnim robotima kakve proizvodi, primjerice, Gideon Brothers.