Neovisno istraživanje potvrdilo:

Mobilna mreža Hrvatskog Telekoma najbolja je u Hrvatskoj i među 10 najboljih u svijetu

25.01.2019 u 14:50

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom drugu je godinu zaredom osvojio certifikat P3 – Best in Test za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj, čime je dodatno potvrdio vodeću poziciju na tržištu

Certifikat P3 uzima se kao svojevrstan standard mjerenja kvalitete mreže i zadovoljstva korisnika telekom operatora diljem svijeta, a u tom kontekstu upravo se mobilna mreža HT-a nalazi među deset najboljih mobilnih mreža u čitavom svijetu.

Hrvatski Telekom je u ovom mjerenju ostvario najbolji rezultat u povijesti mjerenja P3 u Hrvatskoj te je s visokih 948, od mogućih 1000 bodova, dodatno potvrdio kako se vodi ciljem pružanja najkvalitetnije mreže svakom krajnjem korisniku.

HT ima najveću i najkvalitetniju pokrivenost 4G mrežom

To dokazuje poseban segment istraživanja koji obuhvaća prikupljanje informacija o ponašanju mreže prilikom raznih korisničkih aktivnosti, u stvarnim uvjetima, bez angažmana korisnika prilikom mjerenja i bez mogućnosti manipulacije prikupljenim podacima.

Mobilna mreža Hrvatskog Telekoma pokazala je najbolji performans za vrijeme komunikacije korisnika koristeći se vlastitim mobilnim uređajima.

Istraživanje je provodila kompanija P3 Communications krajem studenog i početkom prosinca 2018. godine u različitim vremenskim uvjetima, na području 25 gradova te brojnih prometnica.

Certifikat P3 - Best in Test potvrdio je izvrsnost mobilne mreže HT-a u podatkovnoj usluzi te u ključnim segmentima korisničkog iskustva – u brzini surfanja i korištenja aplikacija, kvaliteti zvuka i pokrivenosti. Ovaj certifikat potvrdio je da Hrvatski Telekom svojim korisnicima pruža najveću i najkvalitetniju pokrivenost 4G mrežom te omogućava korištenje 4G mreže na najširem području mjerenja P3 diljem Hrvatske.

HT predvodnik digitalne transformacije društva

'Ulaganje u budućnost mobilne mreže iznimno je važno za budućnost gospodarstva i čitavog društva', rekao je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma. 'Sve aktivnosti kojima se u HT-u bavimo jasno vode povezivanju Hrvatske najboljom mrežom.'

  • +4
Predstavljanje rezultata P3 istraživanja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Ponosni smo na to što je upravo HT tehnološki lider i predvodnik digitalne transformacije društva. To je rezultat činjenice da smo najveći privatni investitor u Hrvatskoj. Uz iznimne rezultate koje konstantno ostvarujemo na domaćem tržištu, čast nam je što je naša mobilna mreža među deset najboljih u svijetu i druga najkvalitetnija unutar DT grupe. Rezultati u kvaliteti mobilne mreže koje smo ove godine ostvarili na domaćem i europskom tržištu dokazuju ispravnost našeg pristupa', istaknuo je Drilo.

Ovogodišnji certifikat od posebne je važnosti za Hrvatski Telekom i njegove korisnike jer je prošle godine započela modernizacija kompletne mobilne mreže diljem zemlje, upravo s ciljem dodatnog iskoraka u kvaliteti mobilne usluge. Vrijednost investicija u poboljšanje mobilne mreže u prošloj i ovoj godini premašit će milijardu kuna.

HT - najveći privatni investitor u Hrvatskoj

U pet godina u razvoj nove mreže investirano sedam milijardi kuna

'Hrvatski Telekom najveći je privatni investitor u Hrvatskoj', rekao je Boris Drilo. 'U posljednjih pet godina  investirali smo više od sedam milijardi kuna u razvoj mreže nove generacije. Samo u pripremu infrastrukture za uvođenje 5G tehnologije, kroz 2018. i 2019., ulažemo više od milijardu kuna.'

Zahvaljujući ulaganjima, HT će do kraja godine svim korisnicima osigurati mogućnost pristupa internetu brzinama od minimalno 20Mbit/s, pa sve do 1GBits/s.

'Na taj način stvaramo pretpostavke za razvoj digitalnog društva - brzu, pouzdanu i sigurnu internetsku uslugu u svim dijelovima Hrvatske kako bismo omogućili korisnicima da uživaju u boljem životu i svemu što tehnologija pruža', najavio je Drilo.

Fokus je na modernizaciji radijske mreže prema SRAN konceptu – tehnologiji koja osigurava koegzistenciju 2G, 3G, 4G i 5G mreže na istoj opremi, višestruko povećava kapacitet 4G mreže i osigurava funkcionalnost interneta stvari (IoT). Nova oprema koja se postavlja osigurava bolju pokrivenost mreže, troši manje energije, a cilj svih aktivnosti koje su se provodile jest omogućiti uvođenje 5G mreže čim se za nju dodijeli potreban radiofrekvencijski spektar.

Modernizirana mreža u Istri, Zagrebu i Zagrebačkoj županiji

Trenutan rezultat je potpuno modernizirana mreža u čitavoj Istri, Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, a do kraja tekuće godine cilj je i ostale dijelove Hrvatske na isti način potpuno pripremiti za implementaciju 5G tehnologije.

Uvođenje 5G mreže omogućit će transformaciju čitavog društva na način da će otvoriti spektar dodatnih mogućnosti korištenja mobilnih tehnologija koje će promijeniti živote ljudi nabolje i unaprijediti gospodarstvo. Sukladno tehnološkom napretku i potrebama korisnika, modernizacija mreže osigurava kapacitete za konvergentne usluge pristupa, kombinirajući resurse i kapacitete mobilne i fiksne mreže za pružanje usluga pristupa internetu velikim brzinama.

Hrvatski Telekom tako će i ove godine nastaviti s procesom omogućavanja većih brzina korisnicima fiksnog interneta na lokacijama na kojima trenutno nije moguće pružiti više od četiri i 10 megabita u sekundi. Rješenje je u hibridnoj tehnologiji koja putem mobilne mreže korisnicima fiksnog interneta omogućava brzine i do 30 megabita u sekundi.

P3 istraživanje

Certifikat P3 dokaz je izvrsnosti

Istraživanje kompanije P3 Communication međunarodno je priznato neovisno istraživanje mobilnih mreža koje se temelji na realnoj usporedbi svih konkurenata određenog tržišta, a certifikat P3 - Best in Test dokaz je izvrsnosti pojedine mobilne mreže.

Ove godine testiranje je obuhvatilo 120 mobilnih mreža diljem svijeta.

Jedinstvena metodologija testiranja P3 smatra se standardom industrije u više od 80 zemalja svijeta, mjereći kvalitetu mobilne mreže u kategorijama glasovnih i podatkovnih usluga te korisničko iskustvo prilikom korištenja mreže. Više informacija potražite na: www.p3-group.com/en/croatia