GODIŠNJI PREGLED

Domaći IT-jevci otkrili su nam zašto će 2019. biti bolja od protekle godine

30.12.2018 u 16:05

Bionic
Reading

Brojnim izazovima unatoč domaće informatičke tvrtke pamtit će ovu godinu po rastu prihoda, novim radnim mjestima, velikim projektima i nagradama. S optimizmom gledaju u bližu budućnost

Godinu na izmaku za Infobip je obilježilo nekoliko ključnih događaja. 'U kolovozu smo lansirali WhatsApp Business koji kompanijama omogućava komunikaciju s njihovim korisnicima u više od 180 država diljem svijeta, uz doseg od 1,6 milijardi ljudi putem najkorištenije aplikacije za dopisivanje WhatsApp.

'Lansirali smo i svoj prvi RCS (Rich Communications Service) u suradnji s Uberom i Vodafoneom, što smo predstavili tijekom MWC-a u Barceloni u veljači. Otvorili smo i 60. ured u svijetu, u Rijeci, a Infobip je dobio povjerenje organizirati GSMA konferenciju WAS 8, koja je u listopadu u Rovinju okupila više od 1.300 direktora i menadžera telekom kompanija iz cijelog svijeta', rekao je tportalu Silvio Kutić, glavni izvršni direktor Infobipa.

Ta je tvrtka također pokupila četiri nagrade na manifestaciji Messaging & SMS Global Awards u Velikoj Britaniji, dok je ROCCO A2P SMS Messaging Report 2018 proglasio je tu tvrtku globalnim liderom i #1 Tier One pružateljem usluga.

U 2019. godini namjeravaju postati centar izvrsnosti inženjerstva i razvijati inovativna messaging rješenja za poslovne korisnike diljem svijeta. Planiraju zaposliti više od 500 IT stručnjaka, od čega 250 u Hrvatskoj, a u Zagrebu će početi graditi novi kampus.

Ova je godina na izmaku bila je nevjerojatna za Gideon Brothers, rekao je tportalu Matija Kopić, suosnivač i glavni izvršni direktor te tvrtke.

'U brojnim istaknutim krugovima u Europi prometnuli smo se u zvijezdu u usponu na području najnovijih tehnologija umjetne inteligencije. Pobjede na natjecanjima Founders Forum London i Start.up! Germany otvorile su nam vrata prema investitorima i klijentima. Najveći izazovi bili su vezani uz skaliranje razvoja poslovanja, timova i samih robota dovoljno brzo kako bismo zadovoljili zahtjeve tržišta. To će nam biti izazov u 2019. godini i dalje', naveo je Kopić.

Gideon Brothers u intenzivnim u pregovorima s nekim od najvećih logističkih i proizvodnih tvrtki na svijetu, dodao je, pa će se tijekom iduće godine fokusirati na stvaranje preduvjeta kako bi mogli ispoštovati dogovoreno, što će uključivati povećanje proizvodnih kapaciteta tvrtke.

Izet Ždralović, suosnivač i član uprave tvrtke Microblink, kao najveća postignuća u ovoj godini izdvaja usavršavanje proizvoda i procesa, što podrazumijeva razvoj vlastitog sustava za strojno učenje koji omogućuje automatizaciju cijelog procesa od upravljanja podacima do implementacije u konačni proizvod, i povećanje broja zaposlenih.

Također ističe povećanje izvoza i izlazak na nova tržišta (Indonezija, Hong Kong, Singapur, Kanada, Švicarska i Bliski Istok) te širenje primjene proizvoda BlinkID na područja kao što su prijava u e-novčanik za kriptovalute, aplikacije za taksi usluge i dijeljenje prijevoza i registracija korisnika u aplikacijama za novčane transakcije.

Tijekom ove godine su povećali prihode, ali i broj zaposlenih, što vide kao izazov u organizacijskom smislu. U idućoj namjeravaju nastaviti povećavati broj zaposlenih i rasti na novim tržištima i širiti partnersku mrežu. No, također planiraju razviti novi proizvod za skeniranje kreditnih i platnih kartica, kao i novu platformu kako bi njihovi proizvodi bili dostupni ne samo unutar mobilnih aplikacija nego i kroz Web API za jednostavno korištenje u bilo kojem Internet pregledniku na svim uređajima (laptopu, tabletu ili mobitelu).

Za King ICT 2018. je dvadeseta godina poslovanja, u kojoj će predviđeni rast prihoda biti veći od 20 posto, prvenstveno zahvaljujući projektima u sektoru energetske učinkovitosti, izgradnje naftnih postrojenja, industrijske automatizacije i regulacije, što inače nisu tradicionalni ICT prihodi.

'Došli smo do brojke od 480 zaposlenih, uspostavili smo nova partnerstva sa svjetskim IT tvrtkama, potvrdili postojeća i poslovanje proširili na međunarodna tržišta poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Azerbajdžana, Kuvajta i Katara', rekao je glasnogovornik King ICT-a Petar Karabatić.

U 2019. će naglasak staviti na razvoj vlastitih inovativnih ICT proizvoda, specifičnih industrijskih rješenja i profesionalnih usluga. Nastavit će internacionalizirati poslovanje, posebno u sektoru cyber sigurnosti. Planiraju i promjene poslovnih modela u smjeru prihvaćanja trenda kupovine po pretplatničkom modelu (XaaS - Anything as a Service), kao i ulagati u razvoj Sektora softverskih rješenja, koji će se u 2019. useliti u nove prostore u središnjici KING ICT-a.

Glavni operativni direktor Infinuma Nikola Kapraljević naglasio je kako je za tu tvrku jedno od najvećih postignuća to što su povećali broj zaposlenih za 50 posto bez velikih problema s integracijom novih kolega. Porast u broju zaposlenih pratio je i porast prihoda, i to za više od 45 posto.

Izdvojio je napredak koji ostvaruje Productive, SaaS rješenje koje pomaže da uspješno i profitabilno vodite agenciju, a na kojem trenutno radi tim od 15 zaposlenika. Ujedno su ostvarili zanimljive suradnje s klijentima na području strojnog učenja interneta stvari.

Tijekom iduće godine planiraju nastaviti povećavati broj zaposlenika, investirati u njihovu edukaciju te podizati kvalitetu rada. 'Također planiramo nastavak ulaganja u nove usluge kao i vlastite proizvode i brendove' najavio je Kapraljević.

Za Hrvoja Išeka, predsjednika uprave Combisa, najveća postignuća te tvrtke tijekom ove godine bili su iznadprosječni poslovni rezultati, rad na inovacijama i interna digitalna transformacija kompanije.

'Za digitalnu transformaciju možemo reći kako je istodobno bila i najveći izazov jer digitalizacija ne predstavlja samo ulaganje u tehnologiju, nego i u novi, inovativni, digitalni mindset te predstavlja ulaganje u povećanje intelektualnih, organizacijskih i ljudskih takozvanih soft znanja', rekao je Išek.

Također, u Combisu su ove godine bili fokusirani na razvoj novih nišnih IT proizvoda. Primjerice, nedavno su samostalno razvili sustav orkestracije različitih poslovnih procesa u realnom vremenu kojeg će tek predstaviti široj javnosti, kao i novu platformu za prodaju izleta Excursor.

Što se 2019. tiče, Išek glavne potencijale rasta vidi u monetizaciji ekspertize Combisa vezanoj uz tehnološke i poslovne trendove računalstva u oblaku, kao i platforme Big Data te interneta stvari.

'Sve snažnije ćemo uvoditi korisnike u nove trendove, konzultirati ih te im pružiti superiornu podršku u svim fazama životnog vijeka ICT rješenja i usluga. Jačat ćemo pristup tržištu, prodajne i konzalting aktivnosti te zadovoljstvo naših korisnika kroz model Managed Service, što podrazumijeva pružanje cjelovite palete usluga na jednom mjestu, s ciljem omogućavanja korisnicima povećanja efikasnosti i smanjenja operativnih troškova, a bez potrebe za značajnijim ulaganjima', najavio je Išek.

Tvrtka IN2 ove je godine prošla kroz veliku promjenu nakon što je dobila novog vlasnika, američku korporaciju Constellation Software.

'Ojačali smo fokus u određenim poslovnim segmentima kao i promijenili strategiju u nekim drugim. Očekujemo vrlo solidnu financijsku godinu na razini IN2 Grupe. U području zdravstva smo uspješno implementirali integrirane informacijske sustave u dvije bolnice u inozemstvu, treća je u pripremi. Kontinuirano unaprjeđujemo radne procese unutar bolnica, radili smo na e-računima, dekomisiji lijekova i nizu drugih funkcionalnosti.

U segmentu investicijskog bankarstva bavili smo se IFRS9, u rješenjima usmjerenim na osiguranja radimo na razvoju digitalne platforme koja omogućava online osiguranja. Ove godine implementirali smo nekoliko SAFU projekata, izdvajam projekt razvoja IT infrastrukture s ciljem pružanja učinkovitijih usluga u sustavu socijalne sigurnosti te projekt jačanja kapaciteta ljudskog potencijala državnog odvjetništva/USKOK. Uspješno smo realizirali i CEF projekt za ubrzanje primjene eRačuna između tijela javne vlasti i poduzeća u suradnji s FINA-om i partnerima iz županija i općina. Posebno smo ponosni na nagradu Zlatna košarica za tehnološkog dobavljača godine u FMCG industriji za naše rješenje upravljanja marketinškim aktivnostima', rekla je tportalu Katarina Šiber Makar, predsjednica uprave IN2.

Ključni ciljevi IN2 grupe i u sljedećoj godini ostaju proširivanje i zaokruživanje usluga, jačanje odnosa s klijentima i razvoj kompetencija. Fokus će biti na implementaciji novih rješenja u svim segmentima poslovanja, zdravstvu, gospodarstvu, financijama, osiguranju i javnom sektoru, uz pružanje zaokružene end to end usluge za klijente.

'To će podrazumijevati individualizirani pristup klijentu, uz zadržavanje u vidu potreba budućih korisnika tih rješenja. Razvijat ćemo dodatne usluge u segmentu investicijskog bankarstva, pripremamo implementaciju napredne analitike u nekoliko poslovnih segmenata, niz dodatnih modula na postojećim rješenjima, rješenja za digitalizaciju poslovanja, a još jače ćemo ući u područje pametnih gradova uz primjenu interneta stvari. U različitim segmentima poslovanja razmatramo mogućnosti širenja, ponajprije na regionalnim tržištima, negdje i šire, dok ćemo se interno fokusirati na jačanje tima najkvalitetnijim stručnjacima i daljnjem razvoju njihovih liderskih i stručnih kompetencija', najavila je Šiber Makar.

Boris Drilo, član uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u Hrvatskom Telekomu, izdvojio je kao jedan od ključnih projekata modernizacije mobilne mreže u koji će ta tvrtka tijekom dvije godine uložiti više od milijardu kuna i pripremiti mrežu za implementaciju tehnologije 5G.

'Mreža je modernizirana u Istri, dok je modernizacija Zagreba i Zagrebačke županije u završnoj fazi. Rezultati ulaganja u Istri već su vidljivi u povećanju performansi mobilne mreže. Korisnicima je povećana prosječna brzina pristupa mobilnom Internetu od čak 2,5 puta, i to u uvjetima trostrukog porasta opterećenja mreže u odnosu na isti period prošle godine', rekao je Drilo. U tom je smislu pozdravio odluku o smanjenju naknade za radio frekvencijski spektar.

Također je istaknuo prvu NarrowBand Internet of Things (NB-IoT) mrežu i tarifu u Hrvatskoj za realizaciju IoT rješenja. Pametni parking za osobe s invaliditetom u Splitu je prvi projekt u Hrvatskoj na novoj NB-IoT mreži HT-a.

HT je također bio među prvim operatorima u Europi u komercijalnu ponudu uveo 1Gbit/s simetričnu brzinu interneta, temeljenu na novom tehnološkom konceptu uz korištenje optičke infrastrukture. To je omogućilo uvrštavanje novih paketa u ponudu, koji omogućuju i do 50 puta brže surfanje te gledanje MAXtv sadržaja u 4k rezoluciji.

Pokrenuli su i projekt Digital&agile, usmjeren na digitalizaciju i pojednostavljenje korisničkog puta te uvođenje novog, agilnog načina rada u kompaniji. Tijekom prvih devet mjeseci realizirana su kapitalna ulaganja vrijedna 1,241 milijardu kuna.

Ulaganja bi mogla biti i veća uz bolji regulatorni okvir, upozorio je Drilo, pod čime prvenstveno podrazumijeva smanjenje iznimno visoke naknade za pravo puta. 'Smanjenjem naknade za 75 posto i usmjeravanjem tih sredstava u elektroničku komunikacijsku infrastrukturu, kroz 10 godina generiralo bi se dodatnih 15 tisuća radnih mjesta i ostvario rast BDP-a od jedan posto', naveo je Drilo.

Daljnji prostor za rast u HT-u vide u područjima vezanim uz temeljno telekom poslovanje te ICT segment koji podrazumijeva digitalizaciju. 'HT jedini u Hrvatskoj nudi sveobuhvatna rješenja za pametne gradove, od razine temeljne infrastrukture do konkretnih servisa. Dio je to strategije HT-a kao predvodnika digitalne transformacije Hrvatske', naglasio je Drilo.

Uz nastavak ulaganja u STEM aktivnosti, ambicija im je stvoriti inovativno okruženje za rad koje će kontinuirano poboljšavati svoju ponudu i biti lider u Hrvatskoj i u cijeloj regiji te kompanija sa snažnom financijskom bazom koja može investirati u budućnosti.

Alojzije Jukić, predsjednik uprave tvrtke Comping, rekao je tportalu kako je ta tvrtka u 2018. ostvarila iznimni rast poslovanja, prihoda i profitabilnosti.

'Sve veći udio naših prihoda čine servisne aktivnosti koje utječu kako na profitabilnost, tako i na značajnu stabilnost našeg poslovanja. Izazovi s kojima se susrećemo su, kao i kod većine rekao bih poslodavaca, pitanje ljudskih resursa, odnosno kako pronaći potrebnu radnu snagu', naveo je.

Tijekom ove godine povećali su broj zaposlenih za gotovo 20 posto, a očekuju sličan porast i u idućoj, koju će obilježiti i projekti vezani uz mrežu interneta stvari, koju bi uskoro trebala dovršiti njihova sestrinska tvrtka IoT Net Adria.

Drugi će planirani projekti biti posvećeni daljnjem razvoju infrastruktura podatkovnih centara, softverskih rješenja, implementacije analitike i data monetizacije te drugih poslovnih rješenja u energetici, financijskom sektoru, telekomunikacijama, javnom sektoru, industriji, kao i u segmentu robe široke potrošnje.