Rengenski opservatorij Chandra

Mlazovi iz supermasivne crne rupe štrcaju brzinama većim od 99 posto brzine svjetlosti: Astrofizičar s Ruđera objasnio nam je što to znači

15.01.2020 u 12:00

Bionic
Reading

Dr. sc. Vibor Jelić, voditelj Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku Zavod za eksperimentalnu fiziku pri Institutu Ruđer Bošković, objašnjava kako je moguće da mlazovi materije naizgled krše osnovne zakone fizike

Otkriveno je da se pojedini dijelovi mlazova gibaju jako velikim brzinama, gotovo 99 posto brzine svjetlosti. Izmjerene su i relativne superluminalne brzine, tj. da pojedini dijelovi mlazova imaju relativne brzine koje su dva šest puta veće od brzine svjetlosti.

'Dobiveni rezultati se slažu s prijašnjim mjerenjima u optičkom i radio području elektromagnetskog spektra te potvrđuju relativističko grupno gibanje materije unutar mlazova', objasnio je dr. sc. Vibor Jelić, voditelj Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku Zavod za eksperimentalnu fiziku pri Institutu Ruđer Bošković.

Kolaboracija Event Horizon Telescope objavila je u travnju prošle godine prvu sliku crne rupe u središtu galaksije Messier 87, odnosno M87. Ova crna rupa ima masu oko 6,5 milijardi puta veću od mase Sunca i udaljena je otprilike 55 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Crnu rupu astronomi su nazvali M87, a nedavno su je preimenovali u Powehi, havajski izraz 'mračni izvor beskrajne kreacije'.

Messier 87 je divovska eliptična galaksija koja se nalazi u središtu skupa Djevice Izvor: Društvene mreže / Autor: European Southern Observatory (ESO)

Godinama su astronomi promatrali zračenje iz mlazova visokoenergetskih čestica u središtu galaksije M87. Proučavali su ih radio, optičkim i rendgenskim zrakama. Koristeći Chandru, istraživači su zapazili da se dijelovi mlaza kreću gotovo brzinom svjetlosti, javlja NASA.

'Ovo je prvi put da su takve ekstremne brzine zabilježene rendgenom', rekao je Ralph Kraft iz Centra za astrofiziku iz Cambridgea u Massachusettsu, predstavljajući studiju na sastanku Američkog astronomskog društva. 'Trebao nam je oštar rendgenski vid Chandre da bismo obavili ta mjerenja.'

  • +4
Vibor Jelić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Istraživači su koristili promatranja iz 2012. i 2017. kako bi pratili kretanje dva rendgenska čvora, udaljena 900 i 2500 svjetlosnih godina od crne rupe. Podaci pokazuju gibanje prividnom brzinom 6,3 puta većom od brzinom svjetlosti za rendgenski čvor bliže crnoj rupi i 2,4 puta većom od brzine svjetlosti za drugi, udaljeniji od crne rupe.

'Jedan od zakona fizike kaže da se ništa ne može kretati brže od brzine svjetlosti', rekao je koautor istraživanja Brad Snios. 'Našli smo primjer nevjerojatnog fenomena koji se zove superluminalno kretanje.'

Crna rupa u galaksiji M87 viđena rendgenskim teleskopom Chandra Izvor: Društvene mreže / Autor: VideoFromSpace

Superluminalno kretanje događa se kad predmeti putuju blizu brzine svjetlosti uzduž smjera blizu naše vidne linije. Mlaz putuje gotovo jednako brzo kao i svjetlost koju stvara, daje privid da je gibanje mlaza brže od brzine svjetlosti. U slučaju M87, mlaz je usmjeren blizu našeg smjera, što rezultira ovim egzotičnim prividnim brzinama.

Istraživanje pokazuje sposobnost rendgenskih zraka da djeluju kao precizan kozmički brzinski pištolj.

'Naš rad daje najjače dokaze da čestice u mlazu M87 zapravo putuju blizu kozmičke granice brzine', rekao je Snios.

monstruozni Powehi

Dom trilijuna zvijezda

Eliptična galaksija M87, ili odnedavno Powehi, dom je nekoliko trilijuna zvijezda, supermasivne crne rupe i obitelji s oko 15.000 kuglastih zvijezda. Za usporedbu, naša galaksija Mliječni put sadrži samo nekoliko stotina milijardi zvijezda i oko 150 globularnih grozdova. Monstruozni M87 je dominantan član susjednog skupa galaksija Djevica, koji sadrži oko 2000 galaksija.