OTKRIVANJE SVEMIRA

Imaju li obližnji sustavi nastanjive planete? Znanstvenici bi uskoro mogli saznati

17.06.2024 u 12:11

Bionic
Reading

NASA-ini znanstvenici će naseljivost udaljenih svjetova pokušati otkriti mjerenjem zračenja njihovih matičnih zvijezda uz pomoć teleskopa x-zraka Chandra

Potraga za životom izvan Zemlje se nastavlja. Astronomi uz pomoć NASA-inog rendgenskog opservatorija Chandra, kao i XMM-Newtona Europske svemirske agencije, pridonose nekim novim istraživanjima u potrazi i nadaju se da će postaviti temelje za buduće projekte, izvještava Space.

Istraživači koriste Chandru za proučavanje zračenja koje emitiraju zvijezde kako bi ustanovili može li egzoplanet koji kruži oko tih zvijezda biti nastanjiv. X-zrake i ultraljubičasto svjetlo mogu, na dovoljno visokim razinama, oštetiti atmosferu egzoplaneta, smanjujući mogućnost postojanja tamošnjeg života (ili točnije, života kakvog poznajemo).

'Bez karakterizacije X-zraka zvijezde domaćina, propustili bismo ključni element o tome je li neki planet doista nastanjiv ili ne,' rekla je Breanna Binder, astronomkinja s Kalifornijskog državnog politehničkog sveučilišta koja je vodila ovu studiju. Do sada je tim proučavao 57 obližnjih zvijezda, analizirajući svjetlinu i energiju njihovih rendgenskih emisija, kao i koliko se brzo njihovi rezultati mijenjaju zbog zvjezdanih baklji.

'Identificirali smo zvijezde kod kojih je rendgensko zračenje u nastanjivoj zoni slično ili čak blaže od one u kojoj je Zemlja evoluirala', izjavila je u izjavi znanstvenica Sarah Peacock sa Sveučilišta Maryland, okrug Baltimore. 'Takvi uvjeti mogu igrati ključnu ulogu u održavanju bogate atmosfere poput one na Zemlji.'

Premda samo neke od 57 zvijezda imaju nastanjive egzoplanete, vjerojatno ih postoji mnogo više, samo ih još nismo otkrili. Radi konteksta, otkrili smo više od 5.500 egzoplaneta, ali postoji još gotovo 10.000 kandidata koji su podvrgnuti evaluaciji. U konačnici, samo u našoj galaksiji Mliječni put vjerojatno postoje milijarde egzoplaneta.