DRUGU GODINU ZAREDOM

Mladi u Istri uče o otvorenim podacima

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 31.08.2016 12:21
  • Objavljeno 31.08.2016 u 12:25
mladić računalo programiranje

mladić računalo programiranje

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Drugu godinu Istra je domaćin Akademije otvorenih podataka za mlade, koja se održava do 3. rujna u Studentskom centru u Puli u organizaciji udruge Code for Croatia (HR Open) i uz potporu Povjerenika za informiranje

Akademija otvorenih podataka za mlade, kojoj je središnja tema korištenje otvorenih podataka za održivi lokalni razvoj, namijenjena je mladima 15-30 godina koji dijele interes za IT i ponovnu uporabu informacija javnog sektora (otvorene podatke).

Cilj okupljanja je educirati mlade u području transparentnosti i otvorenosti kroz otvorene podatke, osobito podatke lokalne samouprave te omogućiti umrežavanje i susret s domaćim i stranim stručnjacima u području otvorenih podataka, kako bi se iznašla moguća rješenja i nove perspektive za komercijalnu uporabu podataka javne uprave, na dobrobit lokalnih zajednica i građana.

Trideset mladih stručnjaka (od 17 do 30 godina) iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Južne Afrike, Kosova Francuske, Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva imaju priliku učiti o uporabi informacija lokalnih jedinica, ciljevima održivog razvoja i regionalnim projektima te se družiti i dijeliti svoje ideje s mladima sličnih interesa.


Stručnjaci u području otvorenih podataka će polaznicima održati niz predavanja, radionica i rasprava, u namjeri da mladi, u timovima i uz pomoć mentora, naučeno primijene u praksi.

Preduvjet uspješnosti samog projekta jest otvaranje podataka tijela javne vlasti, poglavito jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, što je ujedno i obveza propisana Zakonom o pravu na pristup informacijama, u skladu s Direktivom EU o ponovnoj uporabi informacija javnog sektora.

Ujedno je proces otvaranja podataka u Hrvatskoj dio Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast 2014-2016, stoga i ta globalna inicijativa (Open Government Partnership) pruža potporu Akademiji te stipendira odlazak najboljeg tima na OGP Global Summit u Parizu krajem godine.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!