albert gajšak

Mladi karlovački poduzetnik sprema se na osvajanje Amerike prvim 'uradi sam' mobitelom

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 26.10.2019 13:47
  • Objavljeno 26.10.2019 u 13:47
Albert Gajšak (CircuitMess)

Albert Gajšak (CircuitMess)

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Tvrtka CircuitMess pregovara s nekoliko velikih trgovačkih lanaca u Sjedinjenim Državama kako bi i tamo mogla plasirati svoje uradi-sam mobitele

Četrdesetak roditelja s djecom raznih uzrasta došlo je u subotu, 26. listopada, u Hub385 u Zagrebu preuzeti svoj primjerak MAKERphonea. Isporučila im ga je ekipa iz hrvatskog startupa CircuitMess, predvođenog Albertom Gajšakom, za koju je to simbolični kraj kampanje na platformi za zajedničko financiranje Kickstarter, započetoj u listopadu prošle godine.

Podsjetimo, Gajšak i društvo su tijekom te kampanje skupili više od 300 tisuća američkih dolara za svoj projekt uradi-sam mobitela. Trebalo im je 11 mjeseci kako bi koncept predstavljen tijekom kampanje usavršili i pripremili za masovnu proizvodnju.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

'Morali smo savladati brojne probleme', rekao je tportalu Gajšak, 'Radili smo s puno tehnologija koje dotad nismo poznavali, dodali smo dvojezgreni procesor, napisali vlastiti operativni sustav...'

U Hrvatskoj je CircuitMessov projekt podržalo 90 financijera, dok ih je ukupno bilo oko tri tisuće. Većina njih već je primila svoje primjerke poštom, uglavnom u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Preostali bi trebali biti isporučeni do kraja ovog mjeseca, što uključuje i primjerke s kampanje na platformi Indiegogo te prednarudžbe.

Među onima koji su preuzeli svoj primjerak bila je i Ema Šprljan iz Samobora, učenica Američke međunarodne škole u Zagrebu. 'Prošle godine sam se u školi počela baviti robotikom. Totalno sam se ufurala u to jer je užasno zabavno. Našli smo projekt na Kickstarteru i nabavili MAKERphone i MAKERbuino. Baš me veseli što se mogu time baviti. Čim dođem kući počet ću ga sastavljati', rekla nam je Ema.

Ema i Damir Šprljen

Ema i Damir Šprljen

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

I njen otac Damir je oduševljen. 'Izvrsna ideja koju svakako treba podržati. Učinio sam to čim sam čuo za projekt. Ako je i bilo dvojbi, potpuno su nestale kad se Ema zainteresirala za lemljenje', naglasio je.

Za Gajšaka i njegov tim ovo je tek početak utrke na dulje staze. Idući korak je proizvodnja zalihe MAKERphonea kako bi mogli držati korak s potražnjom. Ali, rekao nam je i kako su u pregovorima s nekoliko velikih trgovačkih lanaca u SAD-u, ne bi li proširili doseg i povećali opseg poslovanja.

CircuitMess je u međuvremenu organski narastao, pa Gajšak razmišlja o kampanji za prikupljanje sredstava kako bi dodatno ubrzao taj rast.

Uskoro sele u novi prostor u Zagrebu, koji će dijeliti s još nekoliko startupova. Tamo će raditi na razvoju modela MAKERphonea koje će moći sastavljati i mlađa djeca jer neće tražiti lemljenje, kao i CircuitBlocks, sučelje za programiranje u kojem će biti moguće programirati i druge proizvode, ne samo CircuitMessovi, jer je programiranje krajnje pojednostavljeno.

'U tome vidim jako puno potencijala', zaključio je Gajšak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!