invazija na ukrajinu

Crveno svjetlo od Netflixa: Platforma odbija emitirati ruske propagandne kanale

01.03.2022 u 14:38

Bionic
Reading

Kompanija je službeno najavila da te kanale ne planira dodavati u bilo koju od svojih usluga

Netflix je službeno objavio da neće distribuirati ruske državne medije. Prema izvješću Varietyja, Netflix je samo jedna od usluga koje su dobile naputak od ruskog medijskog regulatora Roskomnadzora da distribuiraju državom regulirane sadržaje. Nov zakon koji još nije u cijelosti stupio na snagu od velikih streaming kompanija traži da prenose 20 ruskih kanala, uključujući državni Channel One.

Centar Harkiva nakon ruskog granatiranja Izvor: EPA / Autor: UKRAINE STATE EMERGENCY PRESS SE

Channel One samo je jedan od kanala koje je Associated Press naveo kao promotore Kremljeve naracije invazije na Ukrajinu. Drugi kanali koje spominje Variety uključuju NTV i Spa, kanal povezan sa Ruskom ortodoksnom crkvom.

Netflixov glasnogovornik je Vergeu potvrdio da ne planira provesti promjene, piše Verge.

'S obzirom na trenutnu situaciju, nemamo planove za dodavanje ovih kanala u našu uslugu' kažu. Koliko god volja postojala, Politico Europe naglašava da će Netflix s vremenom biti prisiljen prenositi te kanale.

Wall Street Journal je u ponedjeljak citirao izvor vrlo usko vezan uz temu koji tvrdi da je Netflix naputak o uvođenju zakona dobio još u prosincu. Nepoznato je na koji način Netflix planira 'zaobići' pravila nakon što ih ruski regulatori konačno u cijelosti provedu.