ima i štete

Mikrometeorid pogodio i oštetio teleskop James Webb, evo što NASA kaže

09.06.2022 u 10:33

Bionic
Reading

Sićušni komadić kamena napravio je štetu na jednom od 18 teleskopovih ogledala, no tim se ne boji za nastavak misije: 'Na takvo što smo se pripremili'

'Neočekivano velik' mikrometeorid krajem je svibnja pogodio svemirski teleskop James Webb. Udar je uzrokovao 'primjetljivu štetu' na jednom od 18 primarnih segmenata ogledala. Ovaj udar također znači da će tim morati korigirati kalibraciju kako bi ispravio nastalu distorziju. NASA unatoč udaru tvrdi da promatračnica 'i dalje radi na razini koja je nadmašila sva očekivanja'.

Teleskop James Webb je, piše Verge, već pretrpio udar mikrometeorida, no svi do sad su bili vrlo mali. Mikrometeor je u pravilu mali komadić asteroida manji od zrna pijeska. Onaj koji je naletio u svibnju bio je veći od očekivanog, premda NASA nije objavila njegovu veličinu.

NASA očekuje da će James Webb tijekom radnog vijeka pretrpiti još udara malih svemirskih čestica: brzi komadići svemirske stijene samo su dio neizbježnih osobina dubokog svemira. Štovie, NASA je dizjnirala ogledala kako bi izdržala manje udare. Svemirska je agencija isto odradila nekoliko simulacija i testiranja uzoraka materijala ne bi li odredila kako najbolje ojačati ogledala za potencijalne udare mikrometeorida. NASA tvrdi da modeli korišteni u tim simulacijama nisu ubrojali ovako velik mikrometeroid te da je bila riječ o 'nečemu što je tim mogao testirati na tlu'.

Cijela situacija ne dolazi kao neko preveliko iznenađenje. 'Uvijek smo znali da će Webb morati pretrpiti razne nedaće dubokog svemira poput ultraljubičastog svjetla i nabijenih čestica, kozmičkih znaka iz egzotičnih izvora te, kao što smo nedavno vidjeli - udare mikrometeorida iz našeg sustava' rekao je Paul Geithner, zamjenik tehničkog projekt menadžera u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard u sklopu službene izjave.

SVEMIR OKO NAS

[FOTO] Tajne koje ne prestaju fascinirati: Jeste li znali za ova neobična kozmička otkrića?

Pogledaj galeriju

Misija James Webb uzima svemirske opasnosti u obzir te je stoga i predodređena za rad od pet do deset godina. Jedan od razloga za relativno kratki radni rok je nemogućnost servisiranja.

NASA trenutno ne raspolaže tehnologijom kojom će ljude ili robote servisere moći poslati na tako veliku odaljenost, što znači da se inženjeri na Zemlji pored usmjeravanja teleskopovog pogleda prema nepoznatim dijelovima svemira moraju nositi i sa nezgodama koje će teleskopu nanositi trajnu i nepopravljivu štetu.

Na sreću, piše izvor, teleskop je s time u vidu i napravljen.