FRKA NE POSUSTAJE

Microsoft opet ima problema zbog Windows 10

19.08.2016 u 15:10

Bionic
Reading

Electronic Frontier Foundation (EFF) prozvala je softverskog diva iz Redmonda zbog toga što ne obraća pozornost na korisničko pravo na izbor i privatnost

Iako je ponuda besplatne nadogradnje na Windows 10 prestala vrijediti prije skoro tri tjedna, animozitet protiv zadnjeg izdanja Microsoftovog operativnog sustava ne jenjava.

Iz Electronic Frontier Foundationa su Microsoft prozvali zbog agresivnih taktika koje koriste ne bi li progurali nadogradnju na što veći broj računala diljem svijeta, ali i zbog kršenja prava na privatnost.

'Problem s Windows 10 nije samo u tome što prisilijava korisnike na preuzimanje operativnog sustava. Po početnim postavkama, Windows 10 šalje Microsoftu dosad neviđenu količinu podataka o korištenju, a u toj tvrtci tvrde kako ih većinu koriste za 'personalizaciju' softvera tako što ih preusmjeravaju u osobnu digitalnu asistenticu Cortanu.


Evo što, između ostalog, šalju: lokacijske podatke, tekstualne, glasovne i dodirne unose, podatke o posjećenim web odredištima, telemetrijske podatke o korištenju računala poput podataka o tome koje ste programe pokrenuli i koliko ste ih dugo koristili...', upozoravaju iz EFF-a.

U EFF-u kažu kako korisnici mogu odabrati ne slati većinu navedenih podataka, ali problematičnim smatraju to što Microsoft prikuplja telemetrijske podatke, anonimno, kako bi unaprijedio Windowse. Što, uzgred budi rečeno, nije ništa novo.

Preporučuju kako bi Microsoft trebao korisnicima koji to žele ponuditi 'stvaran i smislen način obustavljanja prikupljanja podataka (opt-out), poželjno na jednom mjestu'. Također, treba otvoreno naznačiti kad se radi o sigurnosnim nadogradnjama, a kad o nadogradnjama operativnog sustava općenito te ne pokušavati zaobilaziti korisničko pravo na izbor i očekivanja vezana uz zaštitu privatnosti.

U suprotnom može očekivati privatne tužbe te istrage državnog tužiteljstva i vlasti općenito, upozoravaju iz EFF-a.

Više:Neowin