PET RAZLOGA

Microsoft je zakon, a evo i zašto

06.11.2014 u 12:21

Bionic
Reading

Harry Guinness je za stranicu MakeUseOf.com napravio kratku listu razloga zbog kojih je softverski div iz Redmonda zapravo fenomenalna kompanija, usprkos vrlo glasnim kritikama koje sežu još u devedesete godine. 'Za razliku od hrpe drugih kompanija, Microsoft radi sa znanstvenicima diljem svijeta kako bi pronašli rješenja za stvarne probleme i izazove, a ne samo mogućnost poboljšanja svojih proizvoda', navodi Guinness

Uistinu, Microsoft ulaže nevjerojatnu količinu novca na istraživanje i razvoj, više od brojnih drugih poznatih divova na tržištu, uključujući i Apple. Zapravo, prema podacima s konca 2013. godine, riječ je o tri puta nižim ulaganjima nego kod Samsunga i Microsofta. Iz godine u godinu, u Redmondu sve više prihoda usmjeravaju upravo u R&D segment, a 2013. godine se prešla i značajna cifra od 10 milijardi dolara (10,411 milijardi).

Značajan dio tih sredstava odlazi u Microsoft Research segment kompanije. Bilo da je riječ o pronalasku revolucionarnih rješenja za borbu protiv spama, razvoju umjetne inteligencije, novih materijala i komada hardvera koji će u ovom ili onom obliku pomoći korisnicima budućnosti, MR odjel pokriva sve. 'U slučaju da postoji neki problem vezan uz tehnologiju i računala, velika je mogućnost da na tome rade u Microsoft Researchu', piše Guinness.


Autor teksta navodi i da Microsoft radi neka od najinovativnijih rješenja na svijetu, no jasno da postoji problem brojnih uređaja koji su se pojavili prije svog vremena. Poseban dio priče u svemu vezanom za Microsoft već koju godinu igra i bacanje u 'dizajnerske' vode, obično po pitanju softverskih sučelja. Iako ni tu stvari nisu bile idealne u prvim izvedbama (Windows Phone 7.x, Windows 8.x), poliranje vizije bi moglo dovesti do najboljeg komada softvera za računala do sada iz Redmonda - Windowsa 10

Guinness navodi kako inovacija ne mora nužno značiti i uspješan proizvod, a to je posebno jasno kada je u igri Microsoft. Više autorovih argumenata zašto je Microsoft 'zakon' je moguće pronaći u izvornom tekstu te komentarima u koje se uključio i on.