PRIČA TEK POČINJE...

Isprobali smo Windows 10, evo što nas je dočekalo

13.10.2014 u 15:25

Bionic
Reading

Pisati recenziju o platformi koja je trenutno ’debelo’ u razvoju nema pretjeranog smisla. Pomalo je besmisleno nabrajati i mogućnosti, osim onih koje će očito stići i u konačnoj verziji operativnog sustava Windows 10 (poput hibridnog izbornika Start). Ono o čemu je pak moguće govoriti jesu neki detalji vezani uz Microsoftov odnos prema platformi Windows, ali i drugoj bitnoj stvari – općem zanimanju korisnika koji će u konačnici diktirati tržišni (ne)uspjeh

Korisnici su postali više bitni Microsoftu no što se to da naslutiti, možda najviše dosad. Platforma Windows 8.x nije polučila traženi tržišni uspjeh, a stvari koje je forsirao Steven Sinfosky za vrijeme upravljanja odjelom za Windowse u Redmondu nastoje se zaboraviti. Iako je posrijedi uglavnom 'kozmetika', nemogućnost izbora bila je trn u očima mnogih potrošača, ali i poslovnog sektora u kojem su se nastavili držati 12 godina starog i odnedavno nepodržanog sustava Windows XP.

Bez uobičajenih pošalica o parnim i neparnim sustavima Windows te njihovoj kvaliteti, 'desetka' koja se trenutno nalazi u verziji Technical Preview početak je nove priče za koju se pobrinuo novi čelnik kompanije Satya Nadella. Forsiranja više nema, a zbog prilagodljivosti te kompatibilnosti trebale bi biti zakrpane sve 'rupe' koje je donijela 'osmica'. U skladu s tim je uveden i program Technical Preview, zahvaljujući kojem će kompanija pomoću korisnika s najviše entuzijazma pokušati izbjeći ponavljanje 'neugodnog iznenađenja' znanog kao Windows 8.


Zašto su se u Microsoftu odlučili na broj 10 u nazivu novog sustava? Razloga je više, no onog službenog za sada nema, barem ne u nekoj jasnoj mjeri. 


Ljudi koji virtualno prate Microsoft od začetaka kompanije smatraju da će 'desetka' biti zadnja 'velika verzija' sustava te da će slijediti tek nadogradnje – možda čak i pod jednim imenom.

Nastavak politike Windows za sve, na svemu

U suštini, na Windows će se u budućnosti (počevši upravo od nadolazeće 'desetke') gledati kao na servis, poput Officea, jer Office je posvuda - na mobilnim uređajima svih vrsta i platformi, hibridnim i uobičajenim računalima - a slična priča slijedi i s Windowsima 10. Tehnički gledano, iako sve varijante Windowsa 8 imaju zajedničku jezgru, njih je ukupno tri, s pripadajućim ekosustavima. Windows 10 će riješiti ovaj problem jedinstvenom trgovinom aplikacijama, bez zla zvanog fragmentacija.

U slučaju da se sve izvede kako je planirano te Microsoft uistinu ujedini pametne telefone, tablete, hibride, prijenosnike i uobičajena računala (možda i konzole), mogao bi to biti jedan od najvećih iskoraka uopće. Pod novim vodstvom takvo što sada već ne bi čudilo od softverskog diva, više poznatog po inertnosti nego po hrabrim iskoracima.

'Windows 10 je vrlo važan korak za nas. U pitanju je prvi korak za novu generaciju operativnog sustava Windows, za razliku od još jedne nadogradnje za Windowse 8. Projektirali smo Windowse 10 tako da mogu raditi na svemu', rekao je Microsoftov čelnik Satya Nadella na nedavno održanom Gartner Symposium ITxpo.

Za razliku od brojnih blogera i medija koji su Windowse 10 (krajnje besmisleno) nazvali 'Windowsi 7 s nekim kozmetičkim dijelovima 'osmice'', valja napomenuti da nova generacija operativnog sustava uz razrađenu jezgru s Windowsa 8 tek treba prikazati mogućnosti vezane za krajnje potrošače. 'Osmica' je u odnosu na Windowse 7 donijela brojna poboljšanja, posebno u smislu performansi i sigurnosti, a kod za Windowse 10 nastavlja u tom pravcu. Promjena iza kulisa je (opet) mnogo više, no odmah je uočljiv (i prilagodljiv) izbornik Start.

Što manje korisnici primijete dogme koje je forsirao Windows 8, to bolje za Microsoft.

Opet valja napomenuti da je nedavno 'otkrivanje' prvih dijelova sustava bilo namijenjeno poslovnom segmentu kako bi se demonstrirala kompatibilnost te eventualno prikazalo da je moguće bez većih problema prijeći sa sustava Windows XP na nešto modernije.

Korisnike se neće siliti na korištenje sučelja namijenjenog upravljanju dodirom, a usprkos tome što će sustav automatski prilagođavati sučelje ovisno o uređaju na kojem se koristi, oni će uvijek moći namjestiti stvari onako kako to njima odgovara – bez potrebe za instalacijom hrpe programa za izmjenu izgleda i sl.

Ocjena za Windowse 10 je - čekati

U ovako nedovršenom izdanju teško je za reći hoće li se Windowsi 10 pokazati tržišno uspješnijim od sustava Windows 8.x, no ako je suditi po glasovima čitatelja i internauta općenito, zanimanje je itekako veliko. Dobitna formula nije bila izlaganje nepotrebnom riziku kao kod trenutne generacije operativnog sustava, već poboljšanje sustava uz zadržavanje poznati(ji)h elemenata sučelja. Plan kompanije o ujedinjenju uređaja ostaje isti, no otvoreno je potpuno novo poglavlje.

Početkom 2015. Windowsi 10 će se otkriti u verziji Consumer Preview, a ona bi trebala donijeti više bitne značajke namijenjene općem potrošaču i kudikamo jasniju sliku o svemu. Za sada tek ostaje pričekati najavu ove verzije, baš kao i cijenu sustava.

Nadella je u nedavnom govoru rekao da Microsoft sluša glas svojih potrošača (iz općeg i poslovnog segmenta) te da je svjestan toga koliko je složeno licenciranje njihovih proizvoda. Postoji vjerojatnost da će se i za Windowse 10 uvesti model poznat s Officea 365 (pretplata), kao i to da će određeni dio korisnika imati pravo na besplatnu nadogradnju. U ovom trenutku kompanija službeno navodi da nikakva konačna odluka nije donesena pa valja biti strpljiv barem još neko vrijeme.