ŠTO JE PLAN?

Microsoft čvrsto stoji iza Windows mobilnih uređaja

16.07.2015 u 08:18

Bionic
Reading

Ako već proizvođači neće 'zagristi' na Windows pametne telefone, onda će se tom segmentu vratiti Microsoft, poručio je Satya Nadella u razgovoru s Mary Jo Foley (ZDNet). No, to je tek dio plan(ov)a kojeg imaju u Redmondu

Odmah nakon ovogodišnjeg Microsoft Worldwide Partner Conference događanja, postavilo se pitanje restrukturiranja u kojem gotovo osam tisuća ljudi ostaje bez posla. 'Teške odluke', kako ih je Nadella nazvao, ne znače da će u Redmondu odustati od mobilnog hardvera.

Jo Foley je u intervjuu ciljala upravo na taj, po mnogima vrlo bitan segment poslovanja IT diva. Na pitanje razumije li Nadella zabrinutost partnera i potrošača oko Windows platforme za mobilne uređaje i sami hardver, čelnik Microsofta je rekao da se stvari gledaju na krivi način. 'Vidim mobilnu priliku, čak i danas u najširem smislu, a posebno u budućnosti, kao nešto što će samo postati bogatije', rekao je. Utvrdio je da ne žele biti dostupni tek na ograničenoj platformi, već na svakom uređaju u nekom obliku.


Ta politika nije neka posebna novost, no Nadella ne želi tek kreirati mobitele zato da bi, eto, tek mogli 'ponuditi takvo što'. 'Ne želim otkrivati novi uređaj svaki dan. Fokusirat ću se na nekoliko uređaja koji će uspjeti ugrabiti dio tržišta zbog toga što su jedinstveni (...) ono što želim jest da investitori i zaposlenici prestanu secirati svako događanje.'

'Ako proizvođači neće raditi Windows uređaje, onda hoćemo mi. Bit će još Lumia uređaja (...) Ako u igri bude mnogo proizvođača - imat ćemo strategiju. Ako ih pak ne bude - opet ćemo imati strategiju. Detalji će postati jasniji s vremenom', rekao je Nadella.

Pored ostalih detalja vezanih uz poslovanje, Jo Foley je Microsoftovog čelnika upitala i postoji li mogućnost ostvarivanja partnerstva s Googleom. Na to je Nadella odgovorio kako je lopta praktički u dvorištu ekipe iz Mountain Viewa. 'Volio bih imati YouTube aplikaciju za Windows Phone, volio bih da naprave stvari onako kako to rade za Chrome za Windows platformu', dodao je.

Cijeli intervju je moguće pronaći na izvornom linku